Politică

(Video) Investigație: Cum a cheltuit Maia Sandu milionul de dolari primit de la oligarhul George Soros

Pinterest LinkedIn Tumblr

Milionul de dolari pe care l-a solicitat fostul prim-ministru Iurie Leancă, în 2014, de la miliardarul George Soros pentru modernizarea învățământului moldovenesc a fost cheltuit de Maia Sandu în proporţie de 60 la sută pe consultanţă. Şi asta pentru a apropia mai multe ONG-uri, care să-i lustruiască imaginea de ministru al Educaţiei, transmite PRIME. 

Jurnaliștii de la Vocea Basarabiei au scris că, în cadrul proiectului Sprijinire a Reformei Educației în Republica Moldova, implementat în anii 2014 – 2015, aproape 270 de mii de dolari s-au cheltuit pentru suportul acordat grupurilor de lucru pentru reforma curriculară iar încă 330 de mii de dolari au ajuns în buzunarele reprezentanţilor societăţii civile, mai exact, în cele ale Institutului de Politici Publice, Asociaţiei obşteşti Catalactica şi ale ONG-ului Pro Didactica. Deşi scopul acestuia era de a moderniza sistemul de învățământ, Maia Sandu a decis ca investiţia în copii, care reprezintă viitorul ţării, să fie de numai 40 la sută din fonduri.
 
Potrivit investigaţiei, Maia Sandu a acordat doar 400 de mii de dolari pentru proiectul „Clasa Multimedia”, care presupune dotarea sălilor de clasă cu tehnică modernă. De echipament au beneficiat doar 29 de şcoli din cele 152 care au aplicat pentru finanţare. Jurnaliștii au constatat că dacă ar fi fost alocat bugetul integral prevăzut în acest scop, atunci numărul de şcoli dotate cu tehnică interactivă ar fi fost de peste 70 și nu de două ori mai puţine.
 
Și aici au apărut probleme care au dus la cheltuieli din partea statului. Licenţa soft-ului care asigură funcţionarea echipamentului a expirat înainte de încheierea proiectului, iar şcolile au fost puse în situaţia de a prelungi licenţa din banii proprii. Acest lucru a fost confirmat într-o scrisoare trimisă, în 2015, de Fundația Soros. Mai exact, organizaţia internaţională a scris că proiectul nu prevede cheltuieli pentru extinderea softului. Drept urmare,ONG-ul a solicitat asistența Ministerului Educației pentru a soluționa problema, adică să-și asume cheltuielile în acest sens.
 
Anunţul privind banii oferiţi de miliardarul George Soros actualului lider al PAS, Maia Sandu, a fost făcut, recent, de către viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă. Anterior, într-un răspuns oferit postului nostru de televiziune, Partidul Acțiune și Solidaritate a recunoscut că Fundația Soros a finanțat reformele în educație din țara noastră implementate acum cinci ani, doar că banii nu au ajuns pe conturile Maiei Sandu.
George Soros , fundatia soros moldova
Oligarhul George Soros
loading...

Comments are closed.