Alte știri

VIDEO // Nistrul SEACĂ. Gazul se SCUMPEȘTE. Maia Sandu se plimbă peste hotare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei… spunea marele poet național, Mihai Eminescu. Un mare adevăr, de altfel. Iar partea cea mai tristă este că la noi, în Moldova, greşelile politicienilor au rămas de-a lungul istoriei nepedepsite. Ba mai mult, politicienii corupți, care au devalizat zeci sau sute de milioane de euro, care au trădat interesele țării, au devenit prosperi oameni de afaceri și sfătuitori, formatori de opinie care ne dau astăzi lecții de moralitate. Pe când un om simplu care, ca să nu-i înghețe iarna copiii, a furat un copac din pădure, este imediat băgat la ani grei de pușcărie. Și temă-mi e, că în această iarnă, mulți moldoveni vor îngheța de frig, din cauza că prețul plătit pentru gazul natural se va majora cu cel puțin 35%. Consumatorii casnici, în loc de 4 lei și 30 de bani pentru 1 metru cub de gaz, vor achita deja peste 6 lei. Respectiv, factura la încălzire pentru un apartament cu doar o cameră, ar putea ajunge și până la 3000 de lei, în dependență de izolarea termică a apartamentului și calitatea calorică a gazului. Cei care au case la sol, sau apartamente cu 3 camere vor ajunge să achite pentru căldură și peste 6000 de lei. Cum vouă astfel de vremuri bune? Și totul din cauza unui moft personal al Maiei Sandu și Guvernului ei de a nu negocia cu rușii de la Gazprom un nou contract.

Și eu mă întreb, oare ce s-a schimbat la Maia Sandu? De ce minte și spune că negocierile privind prețul gazului natural sunt doar treaba companiei MoldovaGaz? Doar în 2019, când ocupa funcția de Prim-ministru, aceeași Maia Sandu spunea foarte clar că prețul gazului depinde de cum îl negociază Guvernul, iar scopul ei este să obțină cel mai jos preț pentru consumatorii din Republica Moldova.

Maia Sandu și Guvernul PAS refuză să negocieze cu Gazprom, pentru a nu se asocia cu scumpirile. Naivii de ei, cred că astfel se salvează de furia poporului. În fond, Maia Sandu prin acest refuz îi lasă pe ruși să decidă singuri prețul gazului și asta pentru că Gazprom deține 50% din Moldovagaz, plus cota de 13,44% a regiunii transnistrene. În consecință, Gazprom are 63,44% din Moldovagaz. Deci ceea ce propune Maia Sandu, este ca Gazprom să negocieze tot cu sine prețul pe care-l vor achita moldovenii. Cedarea companiei de stat Moldovagaz rușilor s-a produs în anul 1999. Iar vinovat se face fostul Premier, mentorul ăstora din PAS, Ion Sturza, dar și majoritatea parlamentară de atunci care-l susținea politic. Și cel mai curios, Sturza spune acum că ideea de a ceda Moldovagaz rușilor, nici n-a fost măcar a Moscovei, dar a fost solicitarea așa-zișilor parteneri de dezvoltare occidentali, cum îi prezintă Maia Sandu pe cei de la FMI și Banca Mondială, de la care împrumută tot mai multe milioane de dolari. Acești străini, urmând propriile lor interese financiare, au decis atunci să fie înstrăinat acest bun valoros al statului. Iar marionetele politice de la Chișinău au executat acest ordin. Sturza recunoaște că a făcut atunci o greșeală și crede că astfel s-a spălat pe mâini. Nu domnule Sturza, greșeala dumitale e crimă împotriva poporului, dacă este să-l citez din nou pe Eminescu.

În ultima perioadă auzim tot mai mult o scuză folosită de Maia Sandu și PAS, precum că de vină pentru scumpiri este contextul internațional, că peste tot gazul este scump. Și da și nu. Pentru că de exemplu, Republica Belarus achită acum pentru mia de metri cubi de gaz doar 128,5 dolari SUA. Iar acest preț va fi menținut și în 2022. Nu vă place acest exemplu? Ok. Ce ziceți atunci de Germania? Berlinul achită pentru gazul rusesc doar 220 de dolari pentru mia de metri cubi. În timp ce țara noastră, în luna septembrie a plătit 550 de dolari. În lunile de iarnă vom achita și mai mult. Pentru că nimănui de la conducere pare să nu-i pese. După cum v-am explicat, Maia Sandu lasă Gazpromul să decidă singur prețul pentru noi. Iar Gazpromul, în lipsa unor negocieri politice, ne livrează gaz la preț european, preț de piață. Și zic negocieri politice, pentru că da, pentru autoritățile de la Kremlin, pentru Putin, Gazpromul este un instrument politic important. Vedeți că Angela Merkel, cancelarul german, merge la Moscova ori de câte ori îi cere asta interesul național. Merkel, în pofida sancțiunilor și presiunilor americane, a construit împreună cu Putin gazoductul Nord Stream 2, astfel încât Germania să primească gazul rusesc direct, fără intermediari gen Ucraina. Dar președintele nostru ce face? Maia Sandu se face oleacă „gazovșic” și ne vorbește despre faptul că trebuie de lărgit țevile de gaz din România, și astfel se va rezolva problema la noi. În primul țevile după cum știți, nu pot fi lărgite, în caz de necesitate ele se schimbă, ceea ce costă mulți bani. În al doilea rând, România singură e dependentă de gazul rusesc. Deci soluția e oricum la Moscova, după cum a identificat-o și Merkel.

Și dacă nu se face oleacă „gazovșic”, Maia Sandu se joacă de-a geopolitica. Recent ea a fost la Kiev și a criticat Rusia în cadrul Platformei Crimeea. Revenind la Merkel, cancelarul german a refuzat să participe la acest summit, pe când Maia Sandu a fost, s-a dat mare în declarații și l-a criticat pe Putin pentru anexarea Crimeei. În același timp, Maia Sandu nu a scos nici un cuvânt despre Transnistria noastră, despre cum Kievul, în scurta noastră istorie de independență, a ajutat regimul separatist de la Tiraspol. La fel, în cele două deja vizite la Kiev, Maia Sandu nu a ridicat problema râului Nistru, care seacă din cauza că Ucraina construiește pe el centrale electrice. Situația este însă catastrofală, după cum o să vedeți și în imaginile video ce urmează.

Nistrul seacă. Gazul, medicamentele, benzina, motorina, produsele alimentare, totul se scumpește, iar Maia Sandu, se plimbă peste hotare. Acum a fost la ONU, a stat acolo, din banii noștri, două zile la un hotel scump din New York. Dacă tot e pandemie și dacă Maiei Sandu îi păsa de banul public, ar fi putut ține acest discurs printr-o intervenție video, așa cum a făcut liderul Chinei. Oricum sala era mai mult goală, nimeni neavând interes pentru ce citește Maia Sandu de pe prompter. O fi ea “regină” pentru victimele propagandei din Moldova, dar la nivel mondial, Maia Sandu nu contează. O plimbare inutilă, un discurs care nu a rezolvat nici una din probleme țării. Așa cum nu au rezolvat mai nimic nici discursurile de la ONU ținute de foștii Premieri Leancă, Streleț sau Filip. Cu toate că, Filip de la tribuna ONU a fost mult mai tranșant când a cerut retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului. Maia Sandu nici măcar atât nu a putut face. O fi influențat-o recenta vizită a emisarului rus, Dmitri Kozak.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

loading...

Comments are closed.