Politic

(video) O lege votată de ACUM-PSRM ar putea transforma Moldova în „Groapa de Gunoi a Europei”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cancer – la auzul acestui cuvânt, tuturor li se face pielea găină sau îi plodesc lacrimile în ochi… Dacă nu ați pierdut personal pe cineva, atunci, cu siguranță, cunoșteți cel puțin o persoană cunoscută care a fost răpită de această boală incurabilă a secolului XXI.

An de an, tot mai mulți oameni mor din cauza acestei maladii. În 2017, peste 52 de mii de moldoveni au fost diagnosticați cu diverse tipuri de cancer, iar anual sunt depistate peste 9 mii de cazuri noi. 6 226 de persoane au decedat în anul 2016 din cauza cancerului. Și în loc să caute soluții de prevenire a acestei boli, guvernarea ACUM-PSRM creează condiții pentru dezvoltarea ei. Despre acest lucru a vorbit Ion Harghel în ultima sa emisiune Radar Politic. 

„Recent, Alianța Kozak a votat în prima lectură o lege care va permite întreprinderilor din țara noastră să ardă deșeurile. O simplă căutare pe Google afișează mii de articole în care afli cât de periculoase este această practică! Atunci când arzi deșeuri de plastic, cauciuc, substanțe deosebit de nocive îți intră în organism, atât prin plămâni cât și prin piele, și îți fac sănătatea praf! Substanțele toxice emise te pot îmbolnăvi de cancer, boli de inimă, de rinichi sau de ficat, pot provoca astm, infertilitate și mutații genetice. Uite așa buchet de Moldova vrea să ne dăruiască Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase”, avertizează autorul.

Potrivit lui, odată legalizate așa-numitele fabrici de cancer, va urma al doilea pas – legalizarea importului de deșeuri din alte țări și transformarea Republicii Moldova într-o Groapă de gunoi a Europei, așa cum s-a întâmplat în România, de exemplu.

„Suntem în anul 2019, iar țara noastră are probleme grave cu gestionarea deșeurilor. La noi, gunoiul pur și simplu este aruncat pe dealuri și se pare că nimănui nu-i pasă de consecințe. Și în loc ca Guvernul Maiei Sandu să vină cu soluții care să pună în prim plan grija pentru sănătatea oamenilor și pentru viitorul acestei țări, ministrul Mediului, Georgeta Mincu, a venit cu ideea “genială” ca întreprinderile din Moldova pur și simplu să ardă deșeurile”, a spus Harghel.

„Fiecare dintre noi trebuie să cunoască însă, că atunci când deșeurile sunt arse, în atmosferă sunt emise furanii și dioxine – acestea sunt substanțe extrem de toxice care cauzează cancer și multe alte boli. Dioxinele, de exemplu, se metabolizează foarte rapid și ajung în ficat, țesuturi adipoase, apoi în piele și mușchi. Odată dizolvate în țesutul adipos, ele persistă în organism timp de mai mulți ani! Studii efectuate în Marea Britanie, Germania, Belgia, Italia, Franța, SUA și alte țări occidentale au demonstrat factologic consecințe grave asupra cetățenilor care locuiesc în preajma uzinelor de incinerare a deșeurilor. 

Vă dau doar 2 cifre: timp de 5 ani, în regiunile respective:

  • rata îmbolnăvirilor de cancer a crescut cu 40% (cancer la plămâni, laringe, piele, sistem reproducător şi nervos, glandă tiroidă, aparat digestiv),
  • iar rata nașterii copiilor cu diferite anomalii fizice și mentale a crescut cu 37% ! 

Astfel, prin decizia actualei guvernări, cetățenii și copiii noștri vor respira aerul plin de toxine cancerigene și vor consuma alimente otrăvite cu substanțe mutagene”, a mai spus autorul emisiunii Radar Politic.

Și chiar dacă Guvernul Maiei Sandu și deputații Alianței Kozak dau asigurări că nimeni n-are interese ascunse, pe Harghel l-a surprins graba cu care ei au prezentat și au votat această lege. Practic, deputații și-au întrerupt vacanța pentru a veni în Parlament pentru câteva ore și ca să legalizeze aceste fabrici de cancer. „Iar și mai trist este că ONG-urile de mediu, de ecologie sunt practic mute. Doar câțiva membri ai Partidului Verde Ecologist au bătut clopotele și au ieșit în fața președinției pentru a-i cere lui Dodon să nu promulge această lege”, a spus el.

Deputații din PAS-ul Maiei Sandu fac trimitere la exemple din UE pe jumătate de gură. Aceștia evită să spună că, în luna iulie 2017, Parlamentul European a elaborat un raport prin care se solicita să nu mai fie acordate subvenții fabricilor de incinerare a deșeurilor, după ce emisiile de dioxină au crescut simțitor. În întreaga lume se caută soluții pentru reciclarea într-un mod ecologic a deșeurilor, fiindcă planeta noastră se sufocă, oamenii mor otrăviți de aerul pe care îl respiră, dar PSRM și ACUM se consideră mai deștepți și decid să ne otrăvească, deoarece e mai simplu și mai ieftin să arzi deșeurile la o fabrică din Rezina, decât să le reciclezi. „Și dacă cineva mai are dubii sau crede că eu critic acest proiect de dragul criticatului, priviți ce spun oameni din România care locuiesc în preajma fabricilor de cancer”, a spus Harghel.

„Iar dacă Maia Sandu și Igor Dodon insistă pe faptul că arderea deșeurilor nu reprezintă nici un risc pentru sănătatea oamenilor, atunci, eu îl invit pe Dodon să lase vila de la Condrița, care e situată în mijlocul Codrilor, sau casa de lux de la Buiucani, și pe Maia Sandu să renunțe la biroul din Guvern și să se mute în locații din apropierea uzinelor ce vor incinera deșeurile. Să respire ei aerul „nepoluat” cu dioxine, furan și alte substanțe cancerigene”, a punctat autorul emsiunii Radar Politic.

loading...

Comments are closed.