Politic

VIDEO // PAS și-a demonstrat incompetența. Maia Sandu trebuie să formeze un Front de Salvare Națională

Pinterest LinkedIn Tumblr

Moldova trebuie salvată. Astăzi, probabil mai mult ca oricând, țara noastră are nevoie de un Front de Salvare Națională, capabil să livreze un Guvern de sacrificiu care să gestioneze multiplele crize ce ne-au lovit, efectele cărora, încă urmează să le vedem, chiar dacă deja, pentru foarte mulți moldoveni, situația este catastrofală. Ca să fie însă clar din start, eu nu cer acum alegeri parlamentare anticipate. În primul rând pentru că acestea costă mulți bani, în al doilea rând, în preajma și după alegeri, instituțiile statului nu lucrează deloc, iar în al treilea rând, cu mici excepții, alegerile anticipate nu vor schimba acum clasa politică. Da, PAS probabil va pierde 10 sau 15 deputați, dar încă sunt capabili să obțină majoritatea.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Ultimul sondaj realizat de iData, arată că în caz de anticipate PAS ar obține 44 de mandate, PSRM 37 de mandate, iar Partidul ȘOR și-ar tripla numărul de deputați, ajungând la 20 de mandate. Trebuie de menționat însă că sondajul nu a luat în calcul votul diasporei, care cred eu, ar putea livra încă cel puțin 7 deputați pentru PAS. Știu că sună cinic, dar războiul din Ucraina a salvat, cel puțin pentru moment, ratingul Maiei Sandu, care conform aceluiași sondaj, se bucură de încrederea a peste 23% din moldoveni. Restul din PAS sunt varză, în Gavrilița de exemplu având încredere doar 0,3% din moldoveni, dar atât timp cât Maia Sandu va avea rating, va trage din urmă și partidul.

Probabil dacă nu era acest război, dacă Rusia nu ataca Ucraina, Maia Sandu cerea demisia Premierului Natalia Gavrilița. Cu excepția câtorva miniștri, de exemplu Marcel Spătari de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pe care-l consider profesionist, majoritatea și-au demonstrat incompetența. Cei mai mulți miniștri sunt niște anonimi despre care nu auzim nimic. Despre Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului, eu am auzit un singur lucru și acela negativ. Alexandr Slusari acuzând-o practic de corupție și că ar face târguri ascunse cu regimul separatist de la Tiraspol, favorizând Uzina Metalurgică de la Râbnița, în timp ce un investitor cu capital european din România, este împiedicat să investească 14 MILIOANE DE EURO în domeniul metalurgic în dreapta Nistrului. Specialista în limbajul nonverbal de la Ministerul Sănătății, Ala Nemerenco, care ne explica cum Andrei Spînu l-a dominat pe Miller de la Gazprom, a dispărut din spațiul public. Litvinenco reformează justiția cu judecători ca Dorel Musteață, acuzat pe timpuri că era în slujba lui Plahotniuc. Așa de bine se reformează justiția, că deja a trecut jumate de an de când a anunțat evaluarea lui Stoianoglo, dar așa și nu s-a produs nimic. Mai pe scurt, Guvern catastrofă.

În același timp, rezervele Băncii Naționale a Moldovei au scăzut în doar 4 luni cu peste 650 de milioane de dolari, expertul economic, Veaceslav Ionița, spunând că aceasta este a patra reducere semnificativă a rezervelor valutare din istoria țării. La capitolul inflație suntem pe primul loc din Europa, iar problema mare, după cum a menționat și expertul de la Watch Dog, Sergiu Tofilat, este că puterea de cumpărare a moldovenilor e foarte redusă. Asta înseamnă sărăcie mare. Din cauza războiului din Ucraina, a războiului economic dintre Kremlin și Occident, se scumpesc zilnic și carburanții, se scumpește gazul natural, se scumpește energia electrică și toate celelalte servicii și produse. Asta înseamnă că în societate crește nemulțumirea oamenilor, mai ales că opoziția bate acolo unde doare, în problemele enumerate mai sus, ceea ce e și firesc.

Spuneam la început că Moldova trebuie salvată și avem nevoie de un adevărat Front de Salvare Națională. Echipa PAS s-a dovedit a fi mult prea slabă și incompetentă pentru tot acest buchet de crize și probleme. Dacă eram un consilier al Președintelui Maia Sandu, i-aș fi sugerat să vină cu următoarea propunere către partidele din opoziție. Un Guvern comun, de sacrificiu, care să scoată cu bine țara din aceste crize. De exemplu, e bun Ion Chicu la finanțe? Să-i propună funcția respectivă de minitru. Se lăuda Dodon că a fost cel mai bun ministru al Economiei? Poftim asumă-ți acum domeniul dat. Ștefan Gligor spune că ar reforma justiția mai bine decât Litvinenco, poftim funcția de Ministru al Justiției. Alexandr Slusari are soluții pentru agricultorii moldoveni? Să fie ministrul Agriculturii. Are Ilan Șor proiecte cu centralele atomice modulare capabile să asigure independența energetică, să ocupe funcția deținută acum de Spînu. Cine să fie Prim-ministru? Cât de straniu nu ar suna poate pentru unii, dar eu l-aș propune pe Chiril Gaburici. Și hai, întreaga clasă politică să tragă țara într-o singură direcție. Majoritatea ar refuza propunerea Maiei Sandu? Să vedem, ar putea fi acuzați că sunt doar populiști care se tem de responsabilități reale. Ar fi un guvern mult prea pestriț? Posibil, dar UE cum funcționează? Vedeți cât de diverși sunt europarlamentarii. Nimeni nu spune că va fi ușor. Dar trebuie de încercat. Ceva trebuie de schimbat, acest Guvern e mult prea incompetent. Moldova trebuie salvată. Eu sunt Ion Harghel, la revedere.

loading...

Comments are closed.