Politic

(video) Peste un milion de moldoveni plecați, sate depopulate și bătrâni cu pensii mizere. Avem oare motiv de sărbătoare?

Pinterest LinkedIn Tumblr
27 August 1991 – Republica Moldova își declară independența față de Uniunea Sovietică. Determinarea adevăraților patrioți, ghidați de dragostea față de țară, de neam și nu de interese politice și funcții pentru CV au dus la această mare realizare. Astăzi, la 28 de ani de la acel act istoric ar fi trebuit să sărbătorim și să ne simțim cu adevărat liberi și independenți. Este oare așa? Voi cum vă simțiți? Liberi și independenți? Mie personal îmi este rușine unde am ajuns noi ca și țară și nu-mi este deloc a sărbătoare, a declarat autorul emisiunii Radar Politic, Ion Harghel.
„Ori despre ce fel de independență poate fi vorba:
– când raioanele din stânga Nistrului continuă să fie ocupate de Rusia,
– când aproape 1 milion de moldoveni sunt plecați peste hotare, iar tinerii pur și simplu nu-și văd viitorul aici, acasă.
La 28 ani de la obținerea independenței, țara noastră are deja generații de copii născuți și crescuți peste hotare, copii care plâng de dorul bunicilor, de dorul Moldovei – locul unde ei se simt acasă. Dar cui îi pasă de lacrimile acestor copii”, a întreabă Ion Harghel. 
Potrivit autorului emisiunii Radar Politic, ne-am pornit la independență cu un Front Popular ce pleda pentru reunirea cu România și apropierea țării noastre de valorile nord-atlantice. Dezideratul adevăraților patrioți a fost trădat. Da, formal avem toate atributele unui stat suveran și independent. De facto, astăzi Republica Moldova este mai dependentă de la independență încoace, iar dovadă a acestui fapt este Alianța ACUM-PSRM, plămădită cu influența și de interesele străinilor. „Dovada trădării țării noastre este și acest președinte pro-rus care, în loc să fie garantul integrității teritoriale a țării, el promovează deschis ideea de lichidare a Republicii Moldova prin federalizarea ei, astfel încât separatiștii de la Tiraspol și cei de la Comrat să aibă dreptul de a decide vectorul de dezvoltare a țării noastre și nu doar”, afirmă autorul.
Ion Harghel este de părere că astăzi, politicienii se vor întrece în mesaje populiste despre cât de mult le pasă lor de soarta țării, de soarta moldovenilor, dar puțini dintre ei vor menționa Declarația de Independență, adoptată în data de 27 august 1991. În documentul de fondare a țării scrie negru pe alb că limba de stat este limba română. Din textul Declarației reiese foarte clar că teritoriul ce reprezintă astăzi Republica Moldova este parte a teritoriului istoric al Țării Moldovei. Bucata aceasta de pământ a fost anexată de Imperiul Rus pentru prima dată în anul 1812, după care a fost reanexată în 1940, iar mai târziu și în 1944. Apropo, este foarte curios dacă Dodon sărbătorește astăzi sau deplânge Ziua Independenței? Cu câteva zile în urmă, nepreședintele țării cânta osanale armatei roșii pentru eliberarea de fascizm în anul 1944. Logic este că el azi deplânge independența Republicii Moldova de „eliberatori”.
„Cum ziceam, Republica Moldova are atributele unei țări independente. Avem și o Armată Națională, doar că mai mult teoretic. Soldații, în loc să fie învățați arta militară, să participe la exerciții militare pentru a obține experiența necesară de apărare a țării, sunt folosiți pe post de muncitori la spații verzi. Ministrul Apărării din Guvernul Maiei Sandu, pro-rusul Voicu, i-a impus să smulgă cu mâinile goale iarba de pe trotuarele pe unde trece Dodon, Greceanîi și Maia Grigorievna.
Cu regret, Republica Moldova este independentă doar pe hârtie. Practic, nu avem economie și clasă de mijloc, iar puținii antreprenori sunt astăzi presați de Guvernul Sandu cu taxe și impozite mari. Nu suntem independenți nici din punct de vedere energetic, depindem 100% de gazul rusesc și 80% de energia electrică produsă de hidrocentrala de pe Nistru, care se află în gestiunea separatiștilor pro-ruși de la Tiraspol. Iar interconexiunea energetică cu România rămâne a fi doar un vis frumos.
Și mai dureros este că, în toți acești ani, au fost închise peste 400 instituții de învățământ. Școlile au fost închise și de pro-ruși, și de pro-europeni. Mă refer la perioada anilor 2008-2009, când prim-ministru era Zinaida Greceanîi, și la perioada anilor 2012-2015, când Maia Sandu a fost ministru al Educației. Putem spune că acei trei ani au fost cei mai negri pentru sistemul educațional din țară, fiindcă anume atunci au fost închise cele mai multe școli. Și mai trist este că instituțiile de învățământ se vor închide și acum, când Maia Sandu deja e Prim-ministru”, a spus Harghel. 
 
El m=spune că astăzi, ar fi trebuit să avem o țară înfloritoare, de care să fim mândri. Dar cum să ne mândrim când la cârma țării avem niște scule politice, care mișcă doar la indicația stăpânilor lor de peste hotare. Cum să ne mândrim când privim satele depopulate, când vedem că bătrânii sunt forțați să supraviețuiască la limita sărăciei, fiind lipsiți și de acei 600 lei pe care-i primeau de două ori pe an pe timpul Guvernului Filip. Cum să te mândrești cu țara care nu poate avea grijă de cetățenii ei? Culmea fiind că ceea ce numim noi diaspora moldovenească, oficial, e diaspora românească, ori 90% din cei stabiliți cu traiul peste hotare, sunt cetățeni ai României. Clasa politică de la Chișinău ar trebui să-și recunoască impotența și să spună mulțumesc României, deoarece pașaportul Românesc a fost și rămâne a fi salvarea de la sărăcie pentru sute de mii de moldoveni. Și în loc să facă tot posibilul pentru a ne integra și noi în UE, mai nou, conducerea țării spune că Republica Moldova nu va adera niciodată la Uniunea Europeană.
„Avem 28 de ani, suntem în putere să ne decidem singuri soarta. Poate e timpul să ridicăm capul sus și să luptăm pentru a obține adevărata independență? La mulți ani, Moldova!”, a transmis autorul emisiunii Radar Politic. 
loading...

Comments are closed.