VIDEO // Renato Usatîi a identificat soluția pentru ridicarea interdicției de călătorie a moldovenilor în UE

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, trebuie urgent să se întâlnească cu omologul său român, Luminița Odobescu, pentru a soluționa problema cetățenilor moldoveni, care primesc interdicție de călătorie în spațiul european. Despre aceasta liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat în cadrul emisiunii ”Puterea e în adevăr”. Usatîi a precizat că este o problemă gravă legată de deportarea moldovenilor.

”Voi aveți toate instrumentele nu doar pentru a scrie postări, dar și pentru a discuta. Cereți o întâlnire urgentă între cel puțin Popșoi și ministrul de Externe al României. Pentru asta nu trebuie să iei credit, să împrumuți, să modifici legislația”, spune Usatîi.

După ce la 31 martie 2024 România a aderat la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, mai mulți cetățeni moldoveni, care au depășit limita legală de ședere în spațiul european, primesc deportare la ieșirea din România spre Moldova. Cetățenilor țării noastre li se interzicere de a mai intra în spațiul european pentru doi-cinci ani.

Poliția de frontieră din țara vecină a confirmat că odată cu aderarea României la spațiul Schengen, „cetățenii Republicii Moldova sunt autorizați să intre și să rămână pe teritoriul statelor Schengen pentru o perioadă de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, ceea ce implică luarea în considerare a ultimei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de ședere”.

În situațiile în care cetățenii Republicii Moldova depășesc acest termen de ședere, legislația României, care este armonizată cu legislația Schengen, prevede că este sancționată contravențional neîndeplinirea obligației de a părăsi teritoriul României după data la care încetează dreptul de ședere în România. Astfel, legea prevede că, în cazul contravenției, amenda se aplică diferit pentru gravitate diferită: de la 400 la 700 de roni, în cazul unei șederi de până la 30 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 600 la 1.000 de roni, în cazul unei șederi de până la 60 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 800 la 1.200 de roni, în cazul unei șederi de peste 60 de zile după încetarea dreptului de ședere.

Total
0
Shares
Total
0
Share