Politic

Vlad Plahotniuc: Integrarea Europeană va fi stipulată în Constituție!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat că guvernarea va modifica Constituția Republicii Moldova pentru a introduce în textul legii supreme a unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană.

„Am hotărât să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Facem acest lucru pentru că ne dorim ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane”, a declarat Plahotniuc.

Plahotniuc a precizat că inițiativa pornește de la o decizie a Înaltei Curți din data de 9 septembrie 2014, în care se spune că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un elemente definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova.

„Curtea reiterează că orientarea Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european se bazează pe valorile constituţionale fundamentale, unanim recunoscute şi protejate, precum suveranitatea, independenţa, democraţia. Or, potrivit Acordului, democraţia, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi supremaţia legii stau la baza asocierii politice şi integrării economice.

Prin urmare, prin ratificarea şi implementarea Acordului de Asociere, Republica Moldova, pe de o parte, şi statele membre ale Uniunii Europene, pe de altă parte, vor împărtăşi în mod special valorile şi principiile comune, cum sunt democraţia şi statul de drept, respectul pentru drepturile omului, buna guvernare, economia de piaţă şi dezvoltarea durabilă”, se menționează în hotărârea CCM din 9 septembrie 2014.

loading...

Write A Comment