Social

Votat // Țigările vor dispărea de pe rafturile magazinelor în termen de până la 3 luni de la momentul ridicării stării de urgență

Pinterest LinkedIn Tumblr

Țigările vor dispărea de pe rafturile magazinelor în termen de până la 3 luni de la momentul ridicării stării de urgență. Această modificare legislativă a fost propus astăzi de către Guvernul Republicii Moldova, transmite Telegraph.md

Modificările ce vizează ajustarea prevederilor Legii nr.278/2007 privind controlul tutunului au drept scop amânarea termenului de implementare a prevederilor din art.25 alineatul (5) de la 20 mai 2020 până la expirarea a 3 luni de la momentul ridicării stării de urgență a termenului de stabilire a interdicției de expunere vizibilă a produselor din tutun. Măsura este una necesară în contextul în care în lunile martie-mai 2020 agenții economici urmau să desfășoare activitățile de instalare în punctele de vânzare a echipamentelor de vânzare speciale (rafturi, dulapuri etc.).

În contextul declarării stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, marea majoritate a agenților comerciali și-au limitat sau chiar sistat activitatea economică în această perioadă și au implementat măsuri pentru a reduce riscul de contaminare cu COVID-19 a angajaților.

Prin urmare, aceasta măsura are drept scop evitarea situației prin care mai multe persoane se află în același loc, în cazul dat pentru a instala noile echipamente, asigurând astfel implementarea măsurilor de precauție și asigurarea protecției persoanelor care urmau a fi antrenate în activitatea respectivă.

Este important de menționat că măsura respectivă nu periclitează politica de diminuare a consumului de tutun, o simplă analiză a situației, demonstrează că Ministerului Finanțelor promovează o politică foarte agresivă de majorare a accizelor din tutun. Prin urmare, la situația de 1 aprilie în anul 2019 au fost încasate din accize 230 mil. lei, iar în anul 2020 – 456 mil. lei, practic de 2 ori mai mult.

Potrivit normei citate mai sus, se va interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului. Lista produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora disponibile pentru comercializare, cu indicarea preţurilor acestora, imprimată pe hârtie albă cu caractere negre, va fi prezentată de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi.

Proiectul de lege poate fi consultat și direct pe siteul Guvernului, aici.

loading...

Comments are closed.