Vrei să ai un păr frumos și sănătos? Metode de tratament pentru căderea părului

8 remedii naturale dacă vrei să-ți crească părul mai repede și mai bogat, stiri pentru femei, Masajul scalpului cu ulei cald, 

Cauzele căderii părului nu sunt deloc puţine la număr, însă medicina a fost capabilă să identifice cu precizie câteva dintre ele. Despre aceasta a vorbil Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie.

De ce ne pică părul?
Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă părul devine mai subţire, friabil şi se observă chiar şi o rărire a firelor de păr.
Stresul. Un factor important în căderea părului este stresul. Mecanismul prin care se produce acest efect este reprezentat de afectarea vacularizaţiei folicului, cu reducerea aportului de oxigen, nutrienţi şi inhibarea creşterii.
Dieta. O dietă săracă poate conduce la deficienţe de anumiţi nutrienţi (proteine, fier, zinc, vitamine), care conduc la anomalii ale metabolismului, dar şi la nivelul folicului pilos.
Sarcina şi naşterea. Datorită creşterii nivelului de estrogeni circulanţi în timpul sarcinii se notează o fortifiere a foliculilor piloşi, cu tranziţie spre faza dormandă a unui număr important, iar după naştere (la aproximativ 3-4 luni), datorită normalizării nivelului hormonal, se descrie o cădere tranzitorie a părului.
Factorii poluanţi. Aerul, poluanţii şi mineralele din apă, efectele fototoxice solare induc îmbătrinirea cutanată şi distrugerea subsidiară a unora dintre foliculilii piloşi.
Obiceiurile de îngrijire. Părul prins „coadă de cal”, plăcile de păr, chimicalele continute în fixative, pieptănatul/periatul excesiv şi brutal, masajul dur la nivelul scalpului, contribuie, prin efect mecanic, la deteriorarea cuticului şi ruperea firelor de păr.
Tricotilomania. Acesta este un obicei compulsiv de tragere/smulgere a firelor de păr.
Modificările sezoniere. Cădere tranzitorie de la sfarşitul lui august-noiembrie, reversibilă, datorată încetinirii procesului de creştere.
Medicaţia. Medicaţia cardio-vasculară, dislipidemiantă, anti-diabetică, contraceptivă, substituţia hormonală, chimioterapia, corticosteroizii, anti-acneică, anticoagulante, allopurinol etc.
Patologia tiroidiană (hipo/hipertiroidism), hormonii tiroidieni fiind metabolizaţi si implicaţi în procesele desfăşurate la nivelul majorităţii ţesuturilor din organism, inclusiv foliculul pilos, astfel excesul devine nociv, iar deficitul implică o insuficienţă, conducȃnd la subţierea firelor de păr; sunt asociate cu manifestări sistemice importante şi un pattern caracteristic de localizare (frontal în hipotiroidie şi temporal în hipertiroidie); alte patologii implicate: diabet, insuficienţa renală, insuficienţa hepatică, neoplaziile cutanate.
Mezoterapia scalpului
Indiferent de cauză, primul pas spre vindecare îl constituie un diagnostic corect. Există astfel un aparat special, care realizează o serie de fotografii în detaliu ale firului de păr, relevând problemele de substrat anatomic. Dacă vorbim de tratamente, putem aminti de mezoterapie sau de terapia vampir.
Mezoterapia este o metodă non-chirurgicală, minim-invazivă care presupune administrarea directă a substanţelor medicamentoase la nivelul zonelor afectate de căderea părului.
Un complex de substanţe farmaceutice (vasodilatatoare, vitamine, substanţe bioactive etc.) adaptat fiecărui pacient şi fiecărei forme de alopecie în particular, este injectat intradermic la nivelul zonelor afectate.
Micro-înţepăturile sunt puţin dureroase, iar substanţele medicamentoase difuzează treptat în toată aria anatomică tratată. Acele folosite sunt extrem de mici ca şi lungime (2-4 mm) şi foarte subţiri. De asemenea, se folosesc seringi de 1 ml, pentru ca presiunea cu care se injectează cocktailul de substanţe să nu fie prea mare şi să producă durere.
Numarul şedinţelor şi frecvenţa cu care acestea se realizează sunt stabilite de către medicul dermatolog, în relaţie directă cu diagnosticul şi este adaptat în funcţie de răspunsul pacientului la această procedură. În medie sunt recomandate 5-7 şedinţe, efectuate la 7-14 zile distanţă. Este o procedură de scurtă durată (30-45 minute), sigura, care nu necesită anestezie locală sau o altă pregătire din partea pacientului. Reacţiile adverse sunt minime şi sunt reprezentate cel mai frecvent de un minim disconfort la locul înţepăturii, care trece în 2-3 ore maxim.
Mezoterapia este o metodă de tratament nouă în sfera bolilor dermatologice ce poate avea efecte notabile în toate formele de cădere a părului şi mai mult, poate da rezultate în cazurile în care terapiile clasice au eşuat, sau asociată acestora pentru unele cazuri.
Total
0
Shares
 
Total
0
Share