Editoriale

10 lucruri mai puțin cunoscute despre corpul uman

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Mașinăria umană” este cu adevărat fascinantă. Iată, așadar, 10 de lucruri mai puțin cunoscute despre corpul uman.

1. Aproximativ 50.000 de celule din corpul tău vor muri și vor fi înlocuite cu celule noi în timpul în care citești această frază. Ne construim un strat nou de piele în fiecare lună. Iată un lucru de necrezut despre corpul uman.

2. Există câteva lucruri unice la fiecare dintre noi, și nu este vorba numai despre amprentele digitale. Fiecare om are, de asemenea, o amprentă unică a limbii.

3. Fiecare centimetru pătrat al pielii tale conține 6 metri de vase capilare, 3,6 metri de fibre nervoase, 1.300 de celule nervoase 100 de glande sudoripare și 3 milioane de celule.

4. Într-o oră, inima ta produce destulă energie pentru a ridica o tonă de oțel la un metru deasupra pământului.

5. Folosești o medie de 43 de mușchi ai feței tale atunci când te încrunți. E nevoie de doar 17 mușchi ca să zâmbești. Iată un amănunt despre corpul uman care îți spune că e mai ușor să fii vesel.

6. Celulele roșii sunt mereu în mișcare. După ce sunt create în interiorul oaselor, celulele fac aproximativ 250.000 de ture – străbat 96.000 de kilometri în fiecare călătorie – prin corp, înainte de a se întoarce la măduva osoasă, unde mor, 120 de zile mai târziu.

7. Corpul uman al unui nou-născut conține 300 de oase. La maturitate, râmânem cu doar 206 oase. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt situate în mâini și picioare.

8. Inima bate, în medie, de 3 miliarde de ori pe timpul duratei de viață a unei persoane.

9. Aorta este artera mare care trece prin centrul corpului tău. Are diametrul aproape cât al unui furtun de grădină. Știai acest fapt despre corpul uman? În contrast, capilarele, cele mai mici vase sanguine ale corpului, sunt atât de mici, încât e nevoie de zece unul lângă altul pentru a egala grosimea unui fir de păr uman.

10. O persoană obișnuită pierde 100 de fire de păr pe zi și peste un miliard de particule microscopice de piele. Scoate aspiratorul!

 

loading...

Comments are closed.