10 reguli ale ANSA pentru a evita toxiinfecțiile alimentare în perioada sărbătorilor

Bucătăria devine cel mai agitat loc în perioada sărbătorilor de iarnă. În context, responsabilii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vin în ajutor cu mai multe sfaturi utile pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.

  • Igiena personală. Siguranța alimentară începe cu o igienă personală excelentă. Lipsa igienei personale este, adesea, cauza multor toxiinfecții alimentare. Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun înainte și după fiecare manipulare cu alimentele crude (carne, pește) sau finite.
  • Igiena suprafețelor de lucru. Înainte și după prepararea oricărui aliment, toate suprafețele pentru gătit (mese, blaturi) se vor igieniza și dezinfecta cu apă caldă și detergenți.
  • Igiena ustensilelor de bucătărie. Până la efectuarea anumitor manipulări cu produsele alimentare și după fiecare preparare, se vor igieniza toate ustensilele (tocătoare, cuțite, vesela etc.), pentru a evita contaminarea încrucișată a acestora, mai ales dacă avem în meniu pește sau carne. Ideală ar fi utilizarea ustensilelor separate pentru carnea crudă, carnea gătită, pește, legume/patiserie.
  • Lavetele, bureții și prosoapele de bucătărie necesită o atenție separată. A se schimba bureții de spălat vesela cât mai des posibil, iar lavetele și prosoapele să fie spălate și uscate după fiecare utilizare.
  • Legumele, fructele, ouăle trebuie spălate bine înainte de a fi depozitate sau folosite. Coaja lor poate fi plină de bacterii – sursă a toxiinfecțiilor grave.
  • Chiuveta. A se dezinfecta și spăla bine cu apă caldă/fierbinte și detergent.
  • Aragazul și cuptorul electric se vor curăța temeinic. Acestea se spală după fiecare proces de preparare.
  • Depozitarea corectă a produselor. Fie la frigider, fie în dulapuri sau în sertarele din bucătărie, în care se depozitează produsele alimentare, se recomandă păstrarea produselor în recipiente din sticlă sau plastic alimentar, închise cu capac ermetic. Dacă vorbim de cereale, făină, orez sau condimente, acestea pot fi o sursă de atracție pentru insecte. Molia alimentară este foarte răspândită, dacă nu depozităm corect produsele în locuri uscate și aerisite.
  • Animalele de companie NU au voie în bucătărie, în timp ce gătiți! Prietenii pufoși, din păcate, pot fi sursă de bacterii. Se admit în bucătărie doar după ce se termină procesul de preparare al bucatelor.
  • Deșeurile menajere necesită a fi depozitate cât mai departe de zona de preparare a bucatelor, apoi evacuate din zona bucătăriei la finalul fiecărei zile sau ori de câte ori este nevoie.
Total
0
Shares
Total
0
Share