100 de ofițeri CIA și familiile lor au fost afectați de sindromul Havana

100 de ofițeri CIA și membri ai familiilor acestora se află printre cei aproximativ 200 de americani care s-au îmbolnăvit cu misteriosul „sindrom Havana”, a anunțat directorul CIA, William Burns. Potrivit acestuia, agenția încearcă să afle cauza și cine este responsabil, relatează The Guardian, citat de Digi24.

„Cred că este o obligație profundă a oricărui lider să aibă grijă de oamenii tăi și asta sunt hotărât să fac”, a declarat Burns.

Sindromul Havana, cu simptome precum amețeli, greață, migrene și pierderi de memorie, a fost denumit astfel deoarece a fost raportat pentru prima dată de oficialii SUA de la ambasada SUA în Cuba în 2016. Însă între timp au apărut cazuri și la alte misiuni diplomatice, inclusiv la Viena.

O teorie plauzibilă este cea a unor fascicule de “energie direcționată”. Inițial Statele Unite au acuzat Cuba de atacuri sonice. Acum Rusia este suspectată, dar și Moscova neagă orice implicare.

După primele asemenea atacuri, în 2016, în Cuba, apoi în China, oameni de ştiinţă şi medici au dezbătut asupra cauzelor şi efectelor lor, însă fără a ajunge la o concluzie unanimă.

Boala a primit numele de “sindromul Havana’ pentru că i-a afectat prima dată pe angajaţii ambasadei americane din Cuba, în 2016-2017. Diplomaţii americani şi canadieni din Havana s-au plâns atunci de simptome precum ameţeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului şi anxietate, iar unii au descris starea lor drept “o ceaţă cognitivă’.

SUA au acuzat Cuba că a efectuat “atacuri sonice’, acuzaţii negate cu tărie de Havana, iar incidentul a dus la creşterea tensiunii între cele două ţări.

New Yorker a afirmat vineri că după ce Joe Biden a preluat preşedinţia SUA, mai mult de 10 agenţi de informaţii, diplomaţi şi alţi funcţionari americani de la Viena au semnalat probleme similare “sindromului Havana”.

Total
0
Shares
Total
0
Share