Alte știri

100 de tineri și tinere învață a preveni corupția în cadrul unei tabere de vară lansată de PNUD și CNA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Își petrec vacanța de vară învățând a preveni corupția și a promova integritatea. 100 de elevi și studenți din întreaga țară participă, în perioada 27-31 iulie, la tabăra online „Tinerii împotriva corupţiei”, organizată de Centrul Național Anticorupție și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Instruirile vor fi desfășurate de ofițeri anticorupție din cadrul CNA, experți naționali și internaționali.

Participanții vor afla cum se manifestă corupția, cine este responsabil de prevenirea și combaterea ei, precum și care sunt consecinţele și costurile sociale ale acestui fenomen. Totodată, participanţii vor fi instruiţi cum să organizeze activităţi de informare în instituţiile în care învaţă, să scrie discursuri anticorupție și să le promoveze prin intermediul rețelelor de socializare, precum și să filmeze și să editeze propriile produse video la acest subiect.

Una dintre participantele la tabără, Vlada Șimon, este elevă la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din capitală, iar în paralel activează în calitate de voluntară anticorupție. „Eu particip la activități anticorupție deoarece îmi doresc să trăiesc într-o țară liberă de corupție, o țară cu care să mă pot mândri. Corupția îi privește pe toți membrii societății. Ea poate provoca derapaje serioase în societate, pentru că afectează drepturile omului și conduce la sărăcie. Noi, tinerii, nu avem dreptul să rămânem indiferenți și nu putem aștepta ca alții să acționeze în locul nostru. E important să fim activi și să ne implicăm în prevenirea acestui fenomen”, susţine tânăra.

Un alt participant la tabăra de vară, Gheorghe Tătaru, elev la Liceul Teoretic „Emil Nicula” din satul Mereni, Anenii Noi, afirmă că s-a implicat ca voluntariat în domeniul anticorupției ca să îi motiveze și pe alți tineri să promoveze integritatea. „Activitatea de voluntar anticorupție mi-a oferit oportunitatea de a mă implica în mai multe activități dedicate prevenirii corupției și promovării integrității în instituțiile de învățământ. Sper ca școala de vară îmi va oferi oportunitatea să aflu cât mai multe lucruri noi despre domeniul anticorupției, astfel ca să reușesc să vorbesc despre aceasta și altor tineri de vârsta mea”.

Prezentă la evenimentul de lansare a taberei, Lidia Chioreoglo, șefa interimară a Direcției Generale Prevenirea Corupției a Centrului Naţional Anticorupţie, a spus: „Importanța acestui eveniment este reflectată în prioritățile Centrului Național Anticorupție care, prin proiectele sale de educație anticorupție, dedicate tinerilor, vrea să cultive intoleranța fața de fenomenul corupției și să consolideze cultura de integritate. Agenda taberei de vară cuprinde o varietate mare de activități și, chiar dacă va avea loc într-un format diferit, va îndemn să fiți activi pentru a afla cât mai multă informație despre instrumentele de prevenire și combatere a corupției, dar și despre cum pot tinerii să schimbe lucrurile prin implicare și dedicație”.

Tabăra de vară „Tinerii împotriva corupţiei” este organizată în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Citește și: Legile generatoare de corupție pot fi raportate prin intermediul unei platforme lansate de PNUD și CNA

loading...

Comments are closed.