11 state membre UE solicită începerea în iunie a negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina

Ministrul afacerilor europene al guvernului ceh, Martin Dvořák, a inițiat o scrisoare prin care solicită președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene să faciliteze progresul în negocierile de aderare dintre Moldova și Ucraina și UE, scrie presa ucraineană, citată de Realitatea.md

Scrisoarea, inițiată de ministrul ceh adresată ministrului belgian de externe Adji Lahbib, a fost semnată de alte 11 state membre ale UE: Suedia, Finlanda, Lituania, Germania, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Estonia, Letonia și Slovacia.

Semnatarii salută „pașii făcuți de Președinția belgiană a UE în procesul de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE” și subliniază necesitatea motivării ambelor țări la aderarea deplină prin integrarea treptată în politicile și programele UE.

Ei adaugă că Consiliul UE trebuie să aprobe cadrul de negocieri pentru Ucraina și Moldova „nu mai târziu” de iunie, ceea ce va permite convocarea conferințelor interguvernamentale cu ambele țări până la sfârșitul acestei luni.

”Cred că acum este momentul potrivit să mergem mai departe și să facem pași concreți în procesul de aderare a Ucrainei și Moldovei la UE”, concluzionează ministrul ceh Dvořák în scrisoare.

Reamintim că vineri, 7 iunie, Comisia Europeană va prezenta ambasadorilor UE o evaluare verbală a progreselor înregistrate de Moldova și Ucraina în ceea ce privește reformele de integrare europeană. Acest lucru a fost anunțat pe rețeaua socială X (fostă Twitter) de către editorul Radio Liberty pentru afaceri europene, Rikard Jozwiak.

Total
0
Shares
Total
0
Share