140 de persoane au donat plasmă pentru bolnavii de COVID-19

140 de bărbați care s-au tratat de COVID-19 au donat până acum plasmă convalescentă care ajută la tratamentul cazurilor grave și foarte grave de COVID-19. Din respectivele donări s-a reușit prepararea a peste 500 de doze terapeutice de plasmă. Declarații în acest sens au fost făcute pentru IPN de șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS) Svetlana Cebotari.

Potrivit șefei CNTS, unora din foștii pacienți le este greu să ia decizia de a dona imediat cum termină tratamentul, unii nu pot răspunde cu bunăvoință la externare sau cei care răspund pozitiv, refuză ulterior. Chiar și așa, sunt și alte persoane, care s-au tratat de COVID-19, care vin individual, fără a fi contactați de reprezentanții CNTS, pentru a se informa despre donarea de plasmă și, respectiv, pentru a dona.

Svetlana Cebotari i-a îndemnat pe toți cei eligibili să doneze plasma, care este o procedură sigură. Donatorii trebuie să se încadreze în categoria de vârstă 18 și 60 de ani, să fie bărbați și să nu aibă alte maladii pe lângă maladia pe care au suportat-o. Plasma poate fi donată după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau după însănătoșirea completă.

O singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, cât și în alte centre de donare.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, bilanțul persoanelor care au făcut COVID-19 ajunge la 9700, dintre care 335 sunt în stare gravă, 27 fiind la respirație asistată.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share