Social

15% din teritoriul Moldovei va fi acoperit cu păduri până în 2023

Pinterest LinkedIn Tumblr

Suprafața pădurilor din Republica Moldova va crește de la 11% din teritoriu, cât este actualmente, la 15% – în 2023. Sunt obiective fixate în Strategia de mediu pentru anii 2014-2023 și în Planul de acțiuni. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Liviu Volconovici, a comunicat, astăzi, la o masă rotundă organizată în contextul Zilei Internaționale a Pădurilor, că suprafețele împădurite urmează să crească cu 130 mii ha, transmite IPN.

Liviu Volconovici a spus că gradul mic de împădurire ar trebui să-i pună pe toți în gardă. Moldova are puține păduri din cauza defrișărilor ilicite și a construcțiilor ilegale. „Avem suficiente pârghii pentru a asigura o exploatare mai precaută a pădurilor. Îndemn toată populația țării să dezvoltăm în noi acest spirit de salvare și protejare a pădurii. Altfel, riscăm să rămânem doar cu plantații de salcâm și păduri de carpen și alte soiuri neproductive”, a spus ministrul.

Directorul Agenției „ Moldsilva”, Ion Haralampov, a spus că Ziua Internațională a Pădurilor, marcată pe 21 martie, este o oportunitate de creștere a nivelului de conștientizare de către societate a importanței pădurilor. „Scopul este de a determina crearea și întărirea angajamentului fiecăruia dintre noi pentru realizarea gestionării durabile a pădurilor în toate țările lumii, inclusiv în Republica Moldova”, a spus Ion Haralampov.

Tema din anul curent propusă pentru discuții vine să evidențieze rolul important pe care îl au pădurile în dezvoltarea durabilă a urbelor, pornind de la atenuarea exceselor termice, a schimbărilor climatice, stocarea energiei și reducerea poluării fonice și până la securitatea alimentară, precum și reducerea îmbolnăvirii oamenilor.

loading...

Comments are closed.