160 de școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament pentru laboratoare

Ministerul Educației Culturii și Cercetării

160 de școli din Republica Moldova  vor fi dotate cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie. Acțiunea are loc în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), sprijinit financiar de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC).  Modernizarea laboratoarelor școlare, în opinia responsabililor de la MECC, este una din activitățile menite să îmbunătățească condițiile de învățare în școlile din țară și să contribuie la promovarea reformelor eficiente în sectorul educației.

Instituțiile de învățământ care vor beneficia de echipament pentru laboratoare au fost selectate în urma unui concurs la care au participat 270 de școli din toate raioanele țării.

„Cele 160 de școli au fost selectate în baza criteriilor de acces  și calitate a educației, agreate de Banca Mondială. Prioritate au avut instituțiile de învățământ care se află în localitățile cu perspectivă demografică și oferă un mediu prietenos copiilor. Școlile trebuie să aibă un număr nu mai mic de 400 de elevi și cabinete specializate pentru fizică, chimie și biologie. Standardele minime de dotare a cabinetelor  școlare au fost aprobate de MECC în februarie 2019”, a specificat Natalia Grîu, secretar de stat la MECC.

„Fizica, chimia și biologia sunt discipline şcolare cu specific experimental. De aceea, este foarte important, ca la lecțiile de fizică, chimie și biologie elevii, ghidaţi de profesor, să realizeze sistematic lucrări de laborator şi practice, care vor contribui esenţial la cunoaşterea fenomenelor studiate, îi va motiva să înţeleagă importanţa pentru viaţă a competenţelor formate pe parcursul studierii ştiinţelor. Însă echipamentul din școli este în mare parte învechit sau nefuncţional, nu corespunde standardelor actuale. Astfel, este necesar de a înnoi tehnologiile educaţionale. Pe lângă cele clasice să dotăm laboratoarele din școli cu tehnologii moderne, inclusiv, TIC şi alte echipamente digitale”, a explicat Victor Păgînu, consultant principal în cadrul Direcției Învățământ general, MECC.

Potrivit inițiativei MECC implementate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, cele 160 de școli selectate vor primi echipament TIC și echipament specific disciplinelor: fizica, chimia, bilogia.

„În cadrul PRIM au fost elaborate specificațiile tehnice și este pregătită documentația de licitație pentru lansarea procesului de procurare a echipamentului pentru laboratoare. Intenționăm să asigurăm toate cele 160 de școli selectate cu echipament pentru laboratoare până la începerea noului an de studii. O altă componentă, ce ține de implementarea acestei acțiuni este formarea cadrelor didactice care vor folosi ulterior acest echipament în activităţile de instruire. Vor fi pregătiți formatori naționali, care vor primi echipamentul. Aceștia, la rândul lor,  vor instrui cadrele didactice privind folosirea echipamentului”, a afirmat Sergiu Harea, coordonator în cadrul PRIM.

În total, se preconizează a fi instruiți aproximativ 500 de profesori de fizică, chimie și biologie de la cele 160 de școli.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este implementat în perioada 2013-2022. Bugetul total al Proiectului este de 50 de milioane de dolari, oferiți în calitate de împrumut preferențial de Banca Mondială.

Citește și: Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre universitățile din Republica Moldova

 

Total
0
Shares
Total
0
Share