Alte știri

19 noiembrie – Ziua Internațională a Bărbatului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ziua Internațională a Bărbatului (ZIB) este un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie. Inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago, ziua și evenimentele sale găsesc susținere de la multe persoane și grupuri în Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa și Organizația Națiunilor Unite.

Vorbind în numele UNESCO, directoarea pentru Femei și Cultură a Păcii Breines Ingeborg a spus de ZIB, „Aceasta este o idee excelentă și ar oferi un echilibru de gen.” Ea a adăugat că, UNESCO așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu organizatorii.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Obiectivele sărbătoririi Zilei Internaționale a Bărbatului includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

Este o ocazie pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți și pentru a sărbători realizările și contribuțiile lor, în special contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și grija de copii.

Solicitări pentru o Zi internațională a bărbaților au fost prezente încă din anii 1960, când a fost raportat faptul că „mulți bărbați încearcă în privat pentru a transforma 23 Februarie în Ziua Internațională a bărbaților, echivalentul zilei de 8 Martie, care este Ziua Internațională a Femeilor.”

Potrivit inițiatorilor, Ziua Internațională a Bărbaților este un moment de a promova aspectele pozitive ale identității masculine, bazate pe premisa că bărbații de toate vârstele răspund mai energic față de modelele pozitive decât o fac la stereotipurile de gen negativ”. În ultimii ani, metodele de celebrare a zilei internaționale a bărbaților au inclus seminare publice, activități de clasă în școli, programe radio și de televiziune, afișe pacifiste și marșuri, dezbateri, mese rotunde, ceremonii de premiere, și colecții de artă.

În 1968 jurnalistul American John P. Harris, a scris un editorial în Ziarul Salina, prezentând lipsa unui echilibru în sistemul sovietic, care promova o Zi internațională a femeilor muncitoare, fără a promova o zi corespunzătoare și pentru muncitorii bărbați. Harris a specificat faptul că, deși nu le invidia pe femeile sovietice pentru ziua de glorie din Martie, era clar că lipsa echitații pentru bărbați expunea un defect important din sistemul comunist care, „face atâta caz de faptul că a promovat aplicarea drepturilor egale pentru ambele sexe dar în care, așa cum reiese, femeile sunt mult mai egale decât bărbații”. Harris a prezentat faptul că, în timp ce bărbații trudeau de-a lungul șanțurilor lor făcând ceea ce guvernul și femeile le spuneau să facă, nu exista nicio zi în care bărbații să fie recompensați pentru serviciul pe care îl prestează, dându-i posibilitatea lui Harris de a concluziona că „Aceasta mi se pare a fi o discriminare ilegala și o inegalitate de rang”.

Discuții similare asupra inegalității cu privire la sărbătorirea zilei femeilor fără o zi a bărbaților corespunzătoare, au avut loc în publicațiile media din anii 1960 până în anii 1990, perioada în care au loc primele încercări de a inaugura o Zi internațional a bărbaților. În perioada de început a anilor 1990, organizații din Statele Unite, Australia și Malta au organizat mici evenimente în luna februarie la invitația profesorului Thomas Oaster care conducea Centrul pentru Studii asupra bărbaților de la Universitatea Missouri – Kansas City.

Oaster a promovat cu succes evenimentul în 1993 și 1994, dar încercarea următoare din 1995 a avut parte de o audiență scăzută, astfel că a întrerupt orice plan de a continua acest eveniment în anii următori. Australienii, de asemenea au încetat să sărbătorească evenimentul (până la momentul în care l-au reinstituit în 2003), în timp ce Asociația malteză pentru drepturile bărbaților a continuat ca singura țară care a sărbătorit în modul continuu acest eveniment în fiecare an în luna februarie. Fiind singura țară rămasă care sărbătorea la data originala din februarie, Asociația malteză pentru drepturile bărbaților a votat în 2009 pentru a schimba data sărbătorii, la 12 martie pentru a fi în sincronism cu celelalte țări, care începuseră să celebreze ZIB la acea dată.

Deși Ziua internațională a bărbaților și Ziua internațională a femeilor sunt considerate amândouă ca fiind evenimente cu focus pe gen, ele nu sunt imagini ideologice în oglindă, pentru că amândouă evenimente evidențiate problematice, sunt considerate unice pentru bărbați sau pentru femei. Istoria ZIB este centrată în mod special pe celebrarea chestiunilor considerate unice pentru experiența bărbaților și a băieților, și accentul pus pe modelele pozitive de urmat „este necesar într-un context social, care este de obicei fascinat de imaginile bărbaților comportându-se urât… În prezentarea modelelor pozitive de urmat, ZIB încearcă să arate că, bărbații de toate vârstele răspund mult mai energic modelelor pozitive decât în față stereotipurilor negative”

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări, la 19 noiembrie, inclusiv Trinidad și Tobago, Jamaica, Australia, India, China, Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Singapore, Malta, Marea Britanie, Africa de Sud, Tanzania, Zimbabwe, Ungaria, Irlanda, Ghana, Canada, Danemarca, Norvegia, Austria,Bosnia și Herțegovina, Franța, Italia, Pakistan, Antigua și Barbuda, Sfântul Cristofor și Nevis, Sfânta Lucia, Grenada si Insulele Cayman si România, iar susținerea globală este vastă.

loading...

Comments are closed.