29 de persoane s-au intoxicat după ce au mâncat la cantina unui sanatoriu din raionul Călărași

În ultima săptămână epidemiologii de la ANSP au înregistrat un caz de toxiinfecție alimentară de grup în rândul beneficiarilor sanatoriului din satul Hârjauca, raionul Călărași, cu implicarea în procesul epidemic a 29 de persoane aflate la tratament.

Potrivit ANSP, bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremur și diaree frecventă. S-a stabilit diagnosticul primar ”enterită acută”.

Conform sursei citate, în cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne și fileu de găină. La 17 pacienți examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis. Ancheta epidemiologică a cazului continuă.

În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu recomandări către populație să respecte regulile de prevenire a toxiinfecțiilor, iar în caz de apariție a simptomelor să meargă la medic.

În sezonul estival, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură monitorizarea săptămânală a circulației agenților cauzali ai bolilor diareice acute (BDA) și holerei în rândul populației și în mediul înconjurător. Astfel, în ultima săptămână, potrivit rapoartelor recepționate din subdiviziunile teritoriale, se atestă o ușoară creștere a numărului de cazuri de boli diareice acute, fiind raportate 677 de cazuri, cu 20 mai multe decât anterior.

Total
0
Shares
Total
0
Share