31 de milioane de călătorii fără vize în UE au efectuat moldovenii în ultimii 10 ani

 

În cei 10 ani de când cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de a merge în țările Uniunii Europene fără vize, s-au înregistrat peste 31 de milioane de călătorii, scrie IPN

În total în această perioadă, mai bine de 2,1 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit în UE fără a solicita viză.

Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizate de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Institutul pentru Inițiative Strategice – IPIS.

Potrivit experților, călătoriile fără vize au deschis noi oportunități pentru cetățenii Republicii Moldova, permițându-le să exploreze diversitatea culturală a Europei, să-și viziteze rudele și prietenii stabiliți în statele membre ale UE, precum și să își dezvolte cunoștințele și abilitățile prin participarea la programe de mobilitate și educație.

”Dacă e să ne co-raportăm la numărul populației curente din Republica Moldova, cred că peste 80% din cetățeni au avut acest drept și s-au bucurat de această posibilitate”, a declarat directorul IPRE, Iulian Groza.

Potrivit lui, liberalizarea regimului de vize le-a permis cetățenilor să economisească în primul rând timp, dar și surse financiare.

”Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene, timpul mediu pentru eliberarea unei vize este de 15 zile. Aici nu se ia în calcul timpul pe care fiecare din noi la avut atunci pentru ca să adune documente, chitanțe, certificate, să-și facă programare. Deci era destul de mult timp pentru ca numai să depunem aceste documente și mulți din noi nici nu știa dacă va obține sau nu viza. Timpul nu poate fi estimat în bani, dar am făcut un calcul cu privire la cheltuieli. Estimativ, peste 31 de milioane de călătorii pentru 2,1 milioane de cetățeni ar fi însemnat cel puțin 7 milioane de vize. Dacă ne uităm la prețul de atunci și de astăzi – este de 35 de euro cel mai mic. Deci, cel puțin 270 de milioane de euro i-am economisit”, explică Iulian Groza.

Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS, a menționat că ziua de 28 aprilie, când cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de a călători în țările Uniunii Europene fără a mai fi nevoie de vize, merită a fi celebrată, pentru că a fost o victorie a tuturor și este un beneficiu.

Este un beneficiu pentru mediul de afaceri, reprezentanții căruia au putut să se deplaseze liber pentru a-și stabili relații economici. Totuși, în opinia sa, cel mai mare câștig l-au avut cetățenii pentru a-și revedea familiile – mergând în statele UE și revenind acasă.

”Sunt generații care s-au deprins cu aceste beneficii și nu înțeleg adevărata lor valoare. Or, au fost lucruri rele – rețele de traficanți care exportau forță de muncă prin munți, prin râpi, peste lacuri. Zeci și sute de cetățeni erau victime ale acestor rețele. Astăzi lucrurile acestea sunt în trecut. Ce mai înseamnă regimul fără de vize pentru toți oamenii acestei țări – înseamnă conectarea la economia globală, la economia europeană. Deci pentru un cetățean al Republicii Moldova este foarte simplu să meargă, să vadă, să studieze, să exploreze posibilitățile să-și vând marfa, să stabilească legături”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Regimul liberalizat de vize cu UE a fost instituit în data de 28 aprilie 2014, astfel fiind abolită obligația de a deține viză de scurtă durată pentru cetățenii Republicii Moldova, posesori ai pașapoartelor biometrice, care călătoresc în Spațiul Schengen.

Acest lucru a fost posibil prin asigurarea implementării condiționalităților Planului de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize oferit Republicii Moldova la 24 ianuarie 2011, în cadrul Dialogului Republica Moldova – UE privind liberalizarea regimului de vize, lansat la 15 iunie 2010.

Total
0
Shares
Total
0
Share