Actualitate

40 de angajați IGSU au fost instruiți în domeniul accidentelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare

Pinterest LinkedIn Tumblr

În perioada 20 -26 august, 40 de angajați IGSU au fost instruiți teoretic și practic în domeniul îmbunătățirii calității actului de intervenție în caz de accidente/incidente CBRN (Chimice, Biologice, Radiologice şi Nucleare). Instruirea a fost realizată la Răzeni, Ialoveni de către formatorii  Agentei pentru Reducerea Amenințărilor din Domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA în baza programului de pregătire CBRN (C2).

Salvatorii au explorat tehnici de intervenție în caz de accidente și incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare, dar și au învățat managementul medical în astfel de situații. Totodată, noii specialiști au utilizat echipamentul de cercetare chimică, decontaminare în masă, dar și au testat echipamentul individual de protecție pentru astfel de accidente.

La final, fiecare salvator a susținut un test de capacitate fiindu-le înmânate certificate de absolvire din partea conducerii IGSU.

Potrivit Inspectoratului, Programul de pregătire în domeniul CBRN (C2), evoluează sub egida Agenției și  este implementat în cadrul unui parteneriat cu Comandamentul European al SUA în șapte țări: Albania, Georgia, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Turcia şi Ucraina.

Cooperarea este orientată spre acordarea sprijinului pentru aceste state în ceea ce privește pregătirea pentru incidentele cu implicarea armelor de distrugere în masă, precum şi îmbunătățirea relațiilor civil-militare.

Programul C2 este implementat în Republica Moldova din 2015. În anul 2018, țara noastră a devenit parte a unei secțiuni speciale în cadrul programului care i-a permis sa beneficieze pe parcursul a 4 ani de suport exprimat prin activități de instruire/formare în domeniul CBRN/Combaterii armelor de distrugere în masă (CWMD), precum și de donații de echipament de decontaminare CBRN.

Programul menționat sprijină strategia integrată per țară a Ambasadei SUA, asigurând că Republica Moldova este un partener eficient în securitatea europeană și internațională care își poate proteja frontierele și poate preveni proliferarea și transferul ilicit de arme de distrugere în masă și alte materiale conexe.

loading...

Comments are closed.