41 de militari ai Armatei Naționale pleacă într-o misiune în Kosovo

 

Patruzeci și unu de militari celui de-al 19-lea contingent al Armatei Naționale vor pleca în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Anatolie Nosatîi, ministru al apărării, a menționat la ceremonia de detașare că militarii au trecut printr-un proces de selectare și pregătire care va asigura îndeplinirea cu succes a sarcinilor care le revin, așa cum au făcut-o camarazii acestora în celelalte misiuni.

Ministrul apărării a afirmat că, pe parcursul anilor, militarii Armatei Naționale, alături de colegii lor din alte state, au îndeplinit misiuni ce au contribuit la restabilirea păcii și trecerea la o viață prosperă a cetățenilor din regiune. Timp de nouă ani, contingentul armatei a obținut practică și experiență pe care a implementat-o în armata națională și au contribuit la profesionalizarea structurii de apărare naționale. Acest deziderat ar fi fost greu de îndeplinit fără suportul colegilor din Italia și Statele Unite, care pe parcursul anilor au fost alături de Armata Națională, oferindu-i asistență necesară în logistică, instruire și asigurarea vieții cotidiene în timpul îndeplinirii misiunii.

Diego Randazzo, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Republicii Italiene în Republica Moldova, a declarat că participarea consolidată a Republicii Moldova în misiunea de menținere a păcii KFOR demonstrează că țara devine tot mai importantă în asigurarea securității internaționale și europene. Moldova este o parte a operațiunii mari care garantează securitatea și libertatea de mișcare în Kosovo, precum și stabilizarea regiunii balcanice de vest.

Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, le-a urat succes militarilor. În acest efort, Moldova se alătură celor peste 3500 de militari din 26 de țări partenere. Soldații care vor pleca în misiune în acest week-end au privilegiul de a reprezenta armata Moldovei în străinătate, vor avea ocazia să demonstreze comunității internaționale abilitățile și profesionalismul așteptate de la fiecare militar. Experiența pe care o vor obține în lunile următoare le va permite să contribuie într-un mod esențial la viitorul Moldovei.

Michaela Šimáková, șefa Oficiului de legătură NATO în Republica Moldova, a comunicat că NATO joacă un rol cheie în menținerea stabilității la Balcanii de Vest, ceea ce este crucial pentru securitatea europeană. În desfășurarea activității sale, Alianța cooperează cu Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și alți actori internaționali. Alianța și-a reafirmat angajamentul față de regiune în cadrul Summitului NATO de săptămâna trecută, la Vilnius. Mediul de securitate actual evidențiază rolul important al parteneriatului și Republica Moldova este un partener de lungă durată și un partener valoros al Alianței. Și acest parteneriat este din ce în ce mai puternic.

Efectivul moldovenesc se va afla în Kosovo timp de şase luni. Începând cu 2014, peste 740 de soldați au fost detașați în misiuni.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share