Editoriale

7 lucruri pe care copiii tăi și le vor aminti despre tine când vor fi mari

Pinterest LinkedIn Tumblr

Organizezi an de an petreceri aniversare perfecte. Strângi bani pentru o vacanță de vis cu cei mici. Nu ratezi nicio excursie școlară. Dar oare copiii tăi și le vor aminti pe toate astea atunci când vor fi mari?

Iată 7 lucruri pe care copiii tăi și le vor aminti despre tine când vor crește mari:

1. Copiii își vor aminti experiențele pe care le-ați avut împreună

Nu faptul că te-ai chinuit să organizezi o zi de naștere perfectă. Nici ori de câte ori le-ai cumpărat înghețată sau jucării. Experiențele și nu lucrurile materiale sunt cele care ne rămân întipărite în minte. Pentru că experiențele aduc familia împreună. Așa că, un copil își va aminti, mai degrabă, momentul în care ați ieșit doar voi doi la înghețată, ați râs și ați vorbit vrute și nevrute, nu neapărat cât de bună a fost înghețata.

2. Copiii își vor aminti momentele în care ai pus telefonul jos pentru ei

Trăim într-o eră a tehnologiei și, oricât încercăm să-i ținem pe cei mici departe de ecrane, adevărul este că nici noi, adulții, nu putem să ne abținem. Suntem constant cu telefonul în mână. Verificăm un e-mail. Intrăm pe Facebook. Vorbim cu vreo colegă pe Whats App. Iar copilul este lângă noi. Tot spune: „Mami, mami“, dar noi nu suntem acolo. Adică suntem în cameră, cu el, dar, de fapt, avem mintea în altă parte. Copiii își vor aminti momentele în care i-ai ascultat, în care ai pus telefonul jos și le-ai acordat toată atenția ta. Se vor simți iubiți. Vor simți că sunt importanți pentru tine.

3. Copiii își vor aminti cuvintele tale bune, adresate lor

Cu toții avem nevoie să auzim cuvinte bune despre noi, dar în perioada de dezvoltare, acestea sunt cu atât mai esențiale. Un simplu „Te iubesc“ nu este suficient. Un copil capătă încredere în sine atunci când faci afirmații pozitive despre comportamentul său. „Îmi place cum te-ai descurcat“. „Știi să fii un prieten bun“. „Ești din ce în ce mai bun la citit, se vede că ai muncit“.

4. Copiii își vor aminti cum te-ai descurcat în situații dificile

Vrei, nu vrei, tu ești un model pentru copiii tăi. Ei iau de la tine modul în care te ghidezi în viață. Așa că își vor aminti felul în care ai reușit să faci față unor situații dificile, când v-ați confruntat cu pierderi sau boli în familie. Modul în care ai reacționat. Cum le-ai vorbit și cum i-ai făcut să se simtă în siguranță.

5. Copiii își vor aminti momentele în care nu ai fost acolo

Da, cei mici își vor aminti, mai ales, momentele importante pentru ei în care tu nu ai fost acolo. Poate aveau nevoie de tine, iar tu ai stat până târziu la serviciu. Poate ai ratat un meci de fotbal. Sună foarte negativ și dureros, dar până la urmă ei învață o lecție esențială: n-ai cum să fii mereu alături de ei, oricât de mult ți-ai dori. Învață cum să facă față. Învață cum să fie independenți.

6. Copiii își vor aminti felul în care te comporți cu partenerul tău sau cu alți adulți

De multe ori credem că ei sunt mici și nu știu nimic, dar văd mai mult și mai multe. Dacă ridici tonul la partenerul tău. Dacă jicnești. Dacă bârfești vreo prietenă. Copiii preiau modul tău de comportament ca fiiind OK, ca fiind un model de urmat. Cu siguranță cei mici își vor aminti momentele majore de interacțiune din familie, cum este o ceartă violentă.

7. Copiii își vor aminti reacția ta în situații limită

Viața nu este tot timpul ușoară. Sunt zile când parcă totul merge pe dos, iar copiii își vor aminti reacția ta în momente de stres maxim. Ați întârziat la școală și ei încă nu sunt gata de plecare. Cina nu e pregătită și toți țipă de foame. Felul în care reacționezi când totul o ia razna este esențial. Copiii își vor aminti ce și cum faci, iar mai târziu, adulți fiind, vor proceda probabil la fel, fără să-și dea seama chiar.

În definitiv, nu poți controla ceea ce își vor aminti copiii despre tine atunci când vor fi mari. N-ai cum să știi ce va rămâne peste ani și ce se va șterge. Însă fii alături de ei, în momentele bune și în momentele grele. Arată-le cât de mult îi iubești. Cu siguranță nu vor uita asta.

 

Tu ce îți aduci aminte despre părinții tăi?

Autor: Maria Novac

loading...

Comments are closed.