Datele a sute de milioane de utilizatori de Facebook, expuse: cum îți pune Zuckerberg în pericol intimitatea

În timp ce Zuckerberg continuă să devină din ce în ce mai bogat prin exploatarea datelor tale personale, securitatea acelorași date de pe Facebook continuă să fie mai firavă ca niciodată.

Nu este foarte clar nivelul de neglijență al companiei americane într-un nou scandal ce are legătură cu Faceboook. A devenit însă evident faptul că datele a aproximativ 267 de milioane de utilizatori de Facebook au ajuns pe internet și au fost descoperite de câțiva experți în securitatea cibernetică.

ID-uri de Facebook, numere de telefon și numele complete a câtorva sute de milioane de utilizatori au ajuns pe internet, conform unui raport publicat de Comparitech și cercetătorul Bob Diachenko. Acele informații au putut fi răsfoite într-o bază de date care nu era protejată cu nicio parolă sau altă manieră de securitate. Cercetătorii sunt de părere că baza de date a fost obținută printr-o agregare ilegală a informațiilor puse la dispoziție de API-ul Facebook.

Deși baza de date a fost raportată de Diachenko la furnizorul de servicii online care administra IP-ul serverului pe care a fost găsită, până la momentul respectiv, fusese deja online pentru vreo două săptămâni. Între timp, ajunsese deja pe un forum de hackeri pentru download nestingherit din fiecare colț al mapamondului.

După cum au atras atenția cei de la Comparitech, o astfel de bază de date, deși nu are neapărat informații foarte private în spate, din cauza modului în care sunt prezentate, ID, nume și număr de telefon, pot fi exploatate pentru tentative de phishing și alte răutăți.

Un purtător de cuvânt de la Facebook a făcut imediat o declarație dezamăgitoare pe marginea subiectului care nu ar trebui să te liniștească sub nicio formă. ”Studiem problema, dar suntem de părere că este vorba de informații care au fost obținute înainte să facem modificările din ultimii ani pentru a proteja mai bine informațiile oamenilor.”, a explicat oficialul celei mai mari rețele sociale.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share