ULTIMA ORĂ // Socialiștii cer informații despre întâlnire secretă a Maiei Sandu cu unii judecători din instanțele naționale

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova trimite Președinției o interpelare prin care solicită informații oficiale despre întâlnire secretă a președintelui Maia Sandu cu unii judecători din instanțele naționale, informează Telegraph.md

Prin interpelarea semnată de Grigore Novac, Președinția este întrebată cine sunt judecătorii care au participat la întâlnirea secretă, temele discutate și temeinicia legală pentru o astfel de întrevedere. Totodată, deputatul este interesat și despre faptul dacă CSM a fost informat despre invitarea unor judecători la sediul prezidențial.

“Aceste întâlniri secrete trebuie mediatizate. Ori de câte ori jurnaliștii au întrebat, Președinția a tăcut, nu a dat detalii. Societatea trebuie să cunoască cine sunt judecătorii, care au fost subiectele discutate, de ce anume unii judecători au fost chemați și de ce nu s-a făcut pe platforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dacă CSM știe de a această întrevedere, dacă judecătorii au fost chemați în timpul orelor de program sau după”, a explicat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Potrivit JurnalTV, șapte judecători din prima instanță din capitală, dar și din alte raioane ale țării s-au întâlnit, pe 28 ianuarie 2021, cu președintele Maia Sandu. Președinția nu a comunicat public despre această întâlnire. Judecătorii ar fi fost invitați la discuție de consilierul prezidențial pe domeniul justiției, Olesea Stamate. Despre aceasta a spus unul dintre participanții la acea întâlnire. Potrivit Alionei Miron, vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău cu sediul Centru, la acea masă rotundă s-ar fi discutat despre problemele cu care se confruntă judecătorii, reforma justiției și despre implicarea politicului în justiție. Olesea Stamate a spus că unele ședințe ale președintelui sunt publice, iar altele nu.

ALIONA MIRON, magistrat: “Dna Stamate a luat legătura cu un coleg de-al nostru și a spus că vrea să vorbească cu judecători din prima instanță despre reforme. Au fost mai multe subiecte abordate, inclusiv despre reforme, al doilea moment dezbătut au fost problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc”.

Potrivit Alionei Miron, la întâlnire au participat șapte magistrați din prima instanță. Unii au venit din capitală, iar alții din Cahul, Ungheni ori alte raioane ale țării. Întâlnirea judecătorilor cu Maia Sandu a durat aproximativ o oră, iar acolo nu ar fi fost luate decizii. Olesea Stamate nu a infirmat, dar nici nu a confirmat faptul că a avut loc o asemenea întâlnire.

OLESEA STAMATE, consilierul președinteleui pe domeniul justiției: “Președintele se poate întâlni cu oricine consideră dumneaei că este necesar să se întâlnească – și cu judecători, și cu procurori și, dacă vreți, și cu contabilul de la Metal Feros. – Dar în contextul în care s-a întâlnit cu niște magistrați asta nu ar însemna că se implică în domeniul justiției? – În niciun mod.”

Total
0
Shares
Total
0
Share