Ion Chicu, despre Alexandru Slusari: ”Un terorist intern analfabet”

Alexandru Slusari s-a arătat indignat pe reţelele de socializare de faptul că de la începutul anului Ministerul Finanţelor a atras împrumuturi interne de la bănci în valoare de peste 45 mlrd. lei la o rată medie de 5-6%, informează Știri.md

“Anul trecut, în perioada similară, suma împrumuturilor constituia puţin peste 9 mlrd. lei. Adică, în jumătate de an Ministerul Finanţelor a împovărat statul de cinci ori mai mult faţă de anul precedent.

Chiar dacă marea majoritate a sumelor împrumutate au mers pentru achitarea datoriilor precedente, situaţia este alarmantă, întrucât din 45 mlrd. de lei aproximativ 43 mlrd. de lei au fost împrumutate pe un termen scurt, până la un an”, a scris Slusari, menţionând că “aceasta este preţul izolării ţării de către guvernarea lui Dodon, pentru care vor plăti toţi”.

Slusari aduce astfel de critici de la începutul anului.

Ca răspuns, fostul premier Ion Chicu l-a numit “un terorist intern analfabet”.

“Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe intern pe parcursul lunii ianuarie 2021 suma de 488,2 mil. de lei. Această sumă este cu circa 400 mil. mai mică decât cea planificată, conform prognozei lichidităţilor pentru această perioadă, şi cu circa 70 mil. de lei mai mică decât 1/12 din planul anual de finanţare netă de 6,7 mlrd. de lei stabilit prin legea bugetului 2021”, a comentat atunci Ion Chicu.

Potrivit lui, nu ar fi rău ca “dl Slusari să cunoască diferenţa dintre plasarea valorilor mobiliare de de stat (VMS) şi finanţarea efectivă într-o anumită perioadă.

“Plasarea şi răscumpărarea VMS este o practică obişnuită a departamentelor financiare, […], respectiv nu trebuie manipulate datele”, a subliniat Chicu, adăugând că astfel de declaraţii ar putea provoca o creştere a ratelor şi pierderi pentru buget.

Citește și: Maia Sandu a avut, la Batumi, mai multe întrevederi bilaterale

Total
0
Shares
 
Total
0
Share