PCCOCS vine cu detalii privind protestul companiilor de transport la sediul Procuraturii Generale

Sub conducerea PCCOCS, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane investighează acțiunile a două companii de transport și a factorilor de decizie ai acestora pentru organizarea migrației ilegale, transmite Telegraph.md

PCCOCS precizează că în privința acelorași persoane, anterior procurorii au expediat în instanța de judecată mai multe dosare privind organizarea și dirijarea acțiunilor criminale – incendierea a șase autocare ale altei companii concurente, care staționau în parcările din 3 state: Cehia – 2 autocare; Rusia – un autocar, în care se afla și un șofer, care a avut nevoie de îngrijiri medicale; Republica Moldova-3 autocare. Suma prejudiciului cauzat se cifrează la peste 2,9 milioane de lei. Actualmente, cauza se află pe rolul instanței de judecată.

În rezultatul probelor acumulate pe dosarul din gestiune, aceste companii și șapte factori de decizie au fost puse sub învinuire pentru falsificarea contractelor și a actelor în scopul organizării migrației ilegale în statele Uniunii Europene.

Datorită componenței de infracțiune incriminate, care presupune că infracțiunea comisă este generatoare de profituri ilegale, a devenit necesară aplicarea sechestrelor pe bunuri – terenuri, imobile, automobile, autocare și o remorcă. Aplicarea acestor sechestre a fost autorizată de către judecătorul de instrucție și a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.

Anterior pretinsei acțiuni de protest din 9 august 2021, reprezentanții companiilor s-au adresat verbal procurorului de caz pentru scoaterea sechestrului de pe autocare, indicând ca și scop reînnoirea parcului de autobuse. Solicitanții au fost informați despre necesitatea depunerii în mod oficial a unei cereri scrise, fapt care nu s-a produs.

La 9 august 2021, în legătură cu pretinsul protest, învinuiții, precum și avocații acestora, au fost invitați în audiență la procurorul de caz, dar și la procurorul-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Aceștia, însă, au ignorat invitațiile, iar cererea în cauză până acum nu a fost depusă.

Actualmente, pe dosar sunt în curs de desfășurare expertizele informatice necesare, sunt planificate și alte acțiuni de urmărire penală, iar odată cu finalizarea lor,în dependență de probatoriul acumulat, procurorii vor adopta soluția dictată de Codul de procedură penală (expedierea cauzei cu rechizitoriu în instanța de judecată sau clasarea dosarului), fapt despre care publicul va fi informat.

Acțiunile agenților economici menționați și a celor care le gestionează activitatea, sunt parte și a altor dosare din gestiunea Procuraturii mun. Chișinău, investigate pentru organizarea migrației ilegale, prin falsificarea documentelor în perioada pandemiei, având ca punct de pornire Aeroportul Internațional Chișinău.

Pe unul din aceste dosare în zilele următoare sunt planificată acțiuni, inclusiv punerea sub învinuire a persoanelor implicate.

Amintim că astăzi a avut loc un protest la Procuratura Generală organizat de o companie de transport care a parcat mai multe autocare pe locul parcării instituției publice. Oamenii de afaceri spun că sunt hărțuiti și le este blocată activitatea.

Citește și: Un moldovean a fost identificat la frontieră cu un permis de conducere pentru 14 categorii falsificat

Total
0
Shares
Total
0
Share