Natalia Gavrilița spune că se negociază prelungirea pentru o perioadă mai lungă a contractului cu Gazprom

Premierul Natalia Gavrilița spune că se negociază prelungirea pentru o perioadă mai lungă a contractului de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova. Compania rusească Gazprom nu va dori să mențină același preț la gaze și, în aceste condiții, se lucrează în privința mai multor măsuri pentru populație, transmite IPN.

Solicitată de presă să comenteze situația privind furnizarea gazelor, șefa executivului a menționat că pe plan internațional se atestă o anomalie, iar în ultimele două zile în țările europene prețurile la gaze au înregistrat o creștere de 60%. „Înțelegem că Gazprom-ul nu va dori să mențină același preț pentru Moldova și aici Guvernul gestionează situația astfel încât consumatorii să aibă acces la gaze naturale și să nu simtă pe pilea proprie creșterea prețurilor”, a declarat premierul.

Natalia Gavrilița a precizat că aceasta înseamnă că autoritățile discută cu Moldovagaz, cu Gazprom și că lucrează la programe de protecție socială pentru a atenua această creștere excepțională din acest an.

Într-un comentariu publicat pe pagina web, Moldovagaz a chemat consumatorii să reducă consumul de gaze, inclusiv să treacă la combustibili alternativi acolo unde se poate. Agentul economic precizează că, începând cu luna octombrie, au fost contractați 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale sau 67% din 80 de milioane de metri cubi necesari pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Astfel, din 1 octombrie, consumul zilnic efectiv de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat de Gazprom. Lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul de gaze din conductele magistrale din Republica Moldova, lucru care duce la scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor Moldovatransgaz SRL. Moldovagaz mai scrie că negociază cu Gazprom creșterea volumului de furnizare de gaze, pentru a asigura parametrii de calitate necesari ai gazului furnizat.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share