Întrevederea șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, cu omologul său ucrainean, Serhii Deineko

În perioada 23-24 noiembrie curent, șeful Poliţiei de Frontiera Rosian Vasiloi s-a aflat într-o vizită de lucru la Kiev, Ucraina, în cadrul căreia a avut loc întrevederea anuală a conducătorilor autorităților de frontieră ale Republicii Moldova și Ucrainei.

Discuţiile cu omologul ucrainean au avut loc într-un spirit pragmatic şi constructiv, cu axarea pe principalele subiecte aflate pe agenda comună de lucru. În context, oficialii au facut schimb de date privind situația operativă la frontiera moldo-ucraineană, au fost aprofundate aspecte privind relaţia bilaterală, dar și reconfirmat sprijinul reciproc în dezvoltarea instituțională. De asemenea a fost stabilit calendarul activităților de interes comun pentru perioada următoare.

Șeful Poliției de Frontieră a informat partea ucraineana cu privire la cele mai importante realizări obținute până la ziua de azi și a mulțumit omologului său pentru cooperarea eficientă si constructivă, precum si pentru dorința dezvoltării cooperării dintre cele două autorități din R. Moldova și Ucraina.

Totodată, interlocutorii au menționat în unanimitate că combaterea eficientă a criminalității transfrontaliere poate fi realizată doar cu eforturi comune, prin combinarea unor măsuri complexe, care includ perfecționarea cadrului legislativ, consolidarea capacităților strategice și operaţionale ale instituțiilor, precum și cooperarea interinstituțională și internațională. A fost efectuat un schimb de opinii și convenită coordonarea acțiunilor pentru gestionarea riscurilor în legătură cu criza migraționăla din Belarus.

Pentru o continuă fortificare a cooperarii pe mai multe domenii de activitate, conducătorii delegațiilor au semnat Planul de cooperare între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova și Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei, pentru anii 2022-2023. Acesta include efectuarea activităţilor bilaterale comune, atât la nivel central cât şi regional, în domenii precum controlul frontierei, combaterea contrabandei, managementul de personal, schimb operativ de informaţii etc.

Delegația moldovenească a vizitat mai multe subdiviziuni în vederea schimbului de experiență şi familiarizării cu cele mai bune practici.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share