Carburanții se ieftinesc cu câțiva bani. Cât vor costa miercuri benzina și motorina

După ce săptămâni întregi prețul carburanților a fost majorat, miercuri, 6 aprilie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță o ieftinire a carburanților. Astfel, potrivit ANRE benzina se va ieftini cu 8 bani, iar motorina cu 6 bani, informează TV8.md

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 27 de lei și 38 de bani, iar un litru de motorină va costa 27 de lei și 82 de bani.

Metodologia de calcul a ANRE folosește valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE).

Astfel, metoda de stabilire a prețului de către ANRE, exact ca și prețurile stabilite de către companii în cadrul tranzacțiilor internaționale, permite ca efectul unei creșteri sau scăderi a prețurilor produs într-o zi exactă să fie amortizat print-o valoare medie.

Prin urmare, orice cădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale, este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share