Discursul Ambasadorului Kent Logsdon cu privire la sancțiunile împotriva lui Plahotniuc, Șor și alții

Discursul Ambasadorului Kent Logsdon cu privire la sancțiunile împotriva lui Plahotniuc, Șor și alții:

Cetățenii moldoveni au cerut clar să fie eliminată corupția și influența străină dăunătoare cu care țara se confruntă de prea mult timp. Ei își doresc un stat care să ofere șanse egale tuturor, unde banul public este folosit în beneficiul poporului, și nu de un cerc corupt de oligarhi. Ei vor un guvern care să ia decizii în interesul poporului, dar nu la indicația unor puteri străine ostile.

Statele Unite au depus eforturi mult timp pentru a susține această viziune, oferind sprijin financiar, tehnic și consultativ pentru reformele vitale în domeniul sistemului judiciar și a statului de drept. De asemenea, am respectat în mod clar și consecvent neutralitatea constituțională a Republicii Moldova și dreptul său suveran de a-și alege propria cale.

Astăzi, anunțăm o nouă etapă în lupta împotriva impunității pentru corupție, și în sprijinul nostru pentru poporul Republicii Moldova în lupta sa pentru un viitor mai echitabil, mai prosper și mai sigur, care să fie liber de orice influență abuzivă a guvernelor străine care își urmăresc propriile interese.

Cu doar câteva clipe în urmă, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni – Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor – și a mai multor entități și persoane asociate acestora, pentru acțiuni legate de corupție sistemică și amestecul în alegeri susținut de Kremlinului.

Includerea lor în Lista persoanelor sancționate înseamnă că orice active și interese în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în Statele Unite sau sunt deținute sau controlate de către alte persoane în SUA, sunt blocate și trebuie raportate către Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei, cu efect imediat.

Pe lângă sancțiunile împotriva acestor oligarhi notorii, Statele Unite au luat astăzi măsuri pentru a contracara campaniile persistente de influență dăunătoare ale Guvernului Federației Ruse, prin impunerea de sancțiuni asupra altor persoane și entități asociate eforturilor de influențare susținute de Rusia în Republica Moldova.

Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate. Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

De asemenea, domnul Plahotniuc, domnul Șor, și celelalte persoane supuse sancțiunilor astăzi, nu vor fi eligibile pentru a intra în Statele Unite ca imigranți sau non-imigranți. Domnului Plahotniuc i s-au impus deja restricții de călătorie similare din 2020.

Guvernul Statelor Unite aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Vladimir Plahotniuc este sancționat în baza Ordinului Executiv 13818, care are la bază și pune în aplicare Legea Magnitsky, pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Mituirea forțelor de ordine de către Plahotniuc, pentru a menține loialitatea și a asigura un control mai mare în anul 2018, reflectă eforturile sale susținute de a captura și corupe instituțiile judiciare și de aplicare a legii din Moldova, folosindu-se de averea și influența sa politică în scopul subminării rivalilor politici, mituirii funcționarilor aleși și erodării domniei legii în țară.

Ilan Șor, soția sa, Sara Șor, partidul Șor, și câțiva cetățeni și entități ruse, sunt sancționați în baza Ordinului Executiv 14024, care blochează proprietatea persoanelor implicate în activitățile dăunătoare externe ale Guvernului Federației Ruse.

Mai exact, se constată că aceste persoane și entități s-au amestecat în procesul electoral din Republica Moldova în interesul Guvernului Federației Ruse, inclusiv au acționat pentru a sprijini interesele Rusiei în Parlamentul Republicii Moldova în 2021 și au cooperat cu Rusia și alți oligarhi pentru a instiga tulburările din Republica Moldova chiar recent, în iunie 2022.

Cetăţenii ruşi sancţionaţi în acţiunea de astăzi au participat la un efort amplu de subminare a statului de drept și de influențare a alegerilor şi a politicii interne a Republicii Moldova pentru a promova interesele Rusiei. Republica Moldova este un stat independent care, la fel ca toate națiunile suverane, are dreptul de a-și trasa propriul curs. Acțiunile acestor cetățeni ruși sancționați demonstrează că Rusia nu a respectat niciodată dreptul Republicii Moldova de a lua propriile decizii. Astăzi, identificăm public pe acești cetățeni ruși pentru a le impune sancțiuni și pentru a ne asigura că oricine, care se va gândi în viitor să aplice astfel de tactici în Republica Moldova, va înțelege care vor fi consecințele pe care le va suporta.

Fiecare dintre aceste sancțiuni este generată de un proces amplu și riguros, în conformitate cu cele mai înalte standarde probatorii.

Nu sunt eu acela care trebuie să spună cetățenilor moldoveni despre amploarea corupției în care s-au implicat Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Ați trăit mai mulți ani cu un stat capturat, un sistem de justiție erodat, alegeri distorsionate și voturi furate în Parlament, și sacoșe cu bani care s-au transmis.

Anunțul din această seară este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni pe care Statele Unite le-au întreprins pentru a ajuta la eliminarea flagelului corupției în Republica Moldova.

Astăzi, Statele Unite demonstrează încă o dată că sunt alături de dumneavoastră în combaterea corupției și protejarea democrației câștigate cu greu.

Pentru mai multe informații, consultați comunicatul de presă al Departamentului Trezoreriei.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share