Curtea Constituțională: Liderii Partidului Șor pot participa la alegerile locale din 5 noiembrie 2023

Astăzi, 28 septembrie 2023, Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 122 prin care a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, până la soluționarea cauzei în fond.

Astfel, la situația de astăzi liderii și alți reprezentanți ai Partidului Șor au dreptul să participe la alegerile locale generale din 05 noiembrie 2033, însă o decizie definitivă va fi adoptată marți, 3 octombrie 2023.

“Curtea observă că, potrivit articolului 38 alin. (3) din Constituție, dreptul de a fi aleși le este garantat cetățenilor cu drept de vot, în condițiile legii, și presupune, între altele, desemnarea și înregistrarea candidaților de către organele electorale.

Curtea reține că această sesizare a fost depusă în perioada înregistrării candidaților la alegerile locale generale, care vor avea loc pe data de 5 noiembrie 2023. Astfel, în eventualitatea în care va declara neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, fără a suspenda acțiunea prevederii contestate, hotărârea sa va fi lipsită de efectivitate, dat fiind caracterul ei ex nunc obişnuit”, scrie în decizia Curții.

Decizia de astăzi a fost adoptată în cadrul examinării sesizării nr. 211a/2023, depusă la Curte de către Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan.

Totodată, Curtea notează că marți, 3 octombrie 2023, ora 10:00, în sala de ședințe a Curții, va fi examinată sesizarea menționată supra.

Total
0
Shares
Total
0
Share