Președintele Germaniei: Fiecare atac asupra evreilor este o rușine pentru Germania

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, s-a alăturat, duminică, unei demonstrații în sprijinul Israelului și pentru condamnarea antisemitismului, la poarta Brandenburg din Berlin, relatează Deutsche Welle, citat de RFI.ro.

Liderii germani și-au exprimat în repetate rânduri indignarea față de creșterea actelor antisemite, în Germania, după atacul Hamas de la 7 octombrie. Participând la deschiderea unei noi sinagogi în estul țării, cancelarul Olaf Scholz a declarat: aici, în Germania, jurământul „să nu se mai întâmple niciodată trebuie să fie de neclintit.”

Peste 10.000 de persoane au participat la demonstrația pentru condamnarea antisemitismului de la Poarta Brandenburg. Printre acestea: reprezentanți ai organizațiilor evreiești din Germania și ambasadorul Israelului, reprezentanți de la majoritatea partidelor politice importante, Consiliul Bisericii Protestante din Germania, Conferința Episcopală Catolica Germană, Federația Industriilor Germane.

Rude ale israelienilor luați ostatici de gruparea Hamas au fost, de asemenea, pe lista vorbitorilor.

„Este insuportabil ca evreii să trăiască din nou cu frică astăzi… mai ales în țara noastră,” a spus președintele Steinmeier. „Fiecare atac asupra evreilor, asupra instituțiilor evreiești, este o rușine pentru Germania. Fiecare atac mă umple de rușine și furie,” a adăugat șeful statului german.

Daniel Botmann, liderul comunității germano-evreiești, a spus la rândul său că frica părinților evrei pentru siguranța copiilor lor este intolerabilă și a cerut pedepse dure pentru cei care încalcă legile antisemitismului din Germania: „Cei care strigă lozinci antisemite și nu au cetățenia germană trebuie expulzați,” a sus Botmann.

Demonstrația pro evreiască are loc pe fondul mitingurilor pro-palestiniene din ultimele săptămâni și a creșterii actelor antisemite. Steaguri israeliene au fost arse, Steaua lui David a fost desenată cu grafitti pe case și instituții evreiești, iar o sinagogă atacată a fost cu cocktail-uri Molotov.

Deși mulți manifestanți pro palestinieni au fost pașnici, scrie Deutsche Welle, aceste adunări au devenit scena acțiunilor și sloganurilor antisemite și anti-israeliene. Astfel de mitinguri au fost interzise în capitala Germaniei cel puțin până pe 30 octombrie.

Total
0
Shares
Total
0
Share