Contracte semnate în grabă: în 2024, energia electrică o vom procura, preponderent, de la separatiștii din Tiraspol

În conformitate cu prevederile Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 97 din 27 decembrie 2023, Energocom, companie controlată de PAS, va continua să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova. În acest sens, compania a semnat contracte cu furnizorul de gaze, precum și cu MGRES-ul controlat de către separatiștii de la Tiraspol.

”În acest scop, pentru a acoperi necesarul consumatorilor de pe malul drept al r. Nistru, SA Energocom și SA ”Moldovagaz” au semnat contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale. Acesta prevede livrarea unui volum de gaze estimativ de 451 mil. m3 pentru perioada ianuarie – aprilie 2024, la prețul de 550 EUR/1000 m3, care ulterior ar putea fi micșorat.

De asemenea, SA Energocom a semnat contracte de vânzare – cumpărare a energiei electrice cu furnizorii serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorii de sistem, care prevăd livrarea energiei electrice pentru perioada ianuarie-decembrie 2024. Energia electrică livrată de SA Energocom va fi achiziționată preponderent de la MGRES la prețul de 66 USD/MWh, de la CET-uri și SER, producători de energie de pe piaţa europeană și, la necesitate, pentru a acoperi deficitul de energie electrică, aceasta va fi procurată de pe bursa OPCOM.

SA Energocom rămâne garantul securității energetice a Republicii Moldova. Activitatea de succes a companiei pe plan internațional și experiența acumulată de aceasta garantează, în continuare, asigurarea fiabilă cu resurse energetice a consumatorilor din Republica Moldova”, este scris în comunicatul oficial.

Potrivit lui Dragoș Galbur, președintele PNM, orice contract semnat cu regimul de la Tiraspol este, de fapt, o contribuție a Chișinăului la menținerea regimului secesionist de peste Nistru.

Total
0
Shares
Total
0
Share