A fost arestat adjunctul lui Șoigu, Timur Ivanov. Ce se știe despre el și despre cazul său

În Rusia, știrea principală a devenit arestarea viceministrului Apărării, Timur Ivanov. Comunicatele oficiale au afirmat că ieri a fost luat direct din biroul său, iar astăzi instanța l-a arestat pentru două luni. În “acvariul” judiciar, el a stat drept, îmbrăcat în uniformă militară și cu toate distincțiile, nici măcar nu a apucat să se schimbe, scrie BBC.

Raport Amnesty International: Republica Moldova a încălcat drepturi ale omului pentru a contracara influenţa rusă

I se impută lui Ivanov o conspirație penală cu terțe părți pentru primirea de mită în sume deosebit de mari în timpul realizării de lucrări subcontractate și subsubcontractate pentru nevoile Ministerului Apărării. Ivanov neagă acuzațiile, a declarat avocatul său. Potrivit Codului penal rus, o mită deosebit de mare este de peste un milion de ruble; până în prezent, ancheta nu a făcut publice cifrele oficiale.

Acest caz este remarcabil, în primul rând, prin faptul că Timur Ivanov este destul de demult asociat cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu — în 2012 a fost numit vicepreședinte al guvernului regiunii Moscova, iar la acea vreme Șoigu deținea funcția de guvernator. La sfârșitul aceluiași an, Șoigu a devenit ministru al Apărării, iar în anul următor Ivanov a condus compania “Oboronstroy”. În 2016 a devenit viceministru, fiind responsabil pentru construcții, inclusiv pentru multe obiective cunoscute — de la Parcul “Patriot” din apropierea Moscovei, cu Catedrala principală a Forțelor Armate, până la cosmodromul “Vostochny” (unde, de altfel, au fost multe cazuri de corupție). De asemenea, el a supravegheat construcțiile din Mariupolul ocupat, distrus de eforturile departamentului său.

În al doilea rând, Ivanov însuși a fost acuzat de corupție de jurnaliștii de investigație. După începerea invaziei cu întreaga sa amploare, au fost publicate două investigații despre fosta și actuala sa soție, care, se afirma, continuau să ducă o viață luxoasă în Europa (Ivanov însuși fiind sub sancțiuni). Cu toate acestea, autoritățile ruse nu au luat niciodată în serios dezvăluirile publice.

În al treilea rând, Ivanov a fost plasat în închisoarea preventivă “Lefortovo”. Nu se poate trage niciun fel de concluzii din aceasta într-o fază incipientă, dar acolo sunt adesea ținuți subiecte importante în curs de investigație (de exemplu, Mihail Abîzov sau Serghei Furgal), precum și inculpați în dosare de trădare și spionaj.

Serviciile secrete din Ucraina susțin că Ivanov a fost arestat pentru trădare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share