Secția de ATI și Cabinetul de Angiografie de la Institutul de Medicină Urgentă au fost renovate capital

Astăzi, 3 mai, a fost inaugurată Secția de anestezie și terapie intensivă (ATI) și a Cabinetului de angiografie, în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Acestea au fost renovate capital cu suportul Băncii Mondiale, scrie Realitatea.md

Renovarea Secției de anestezie și terapie intensivă a costat 25 de milioane de lei. 16,5 milioane au fost alocate prin proiectul Băncii Mondiale ”Răspuns de Urgență la Covid-19”, iar restul – din sursele Ministerului Sănătății și ale Casei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, secția ATI va avea nouă paturi și va acorda asistență medicală tuturor pacienților în stare critică, politraumatizați, pacienți cu patologii cardiovasculare sau care au suferit un accident vascular cerebral, fiind dotată cu echipamente moderne.

De asemenea, la Institutul de Medicină Urgentă, Cabinetul de angiografie a fost dotat cu echipament de ultima generație pentru diagnosticul și tratamentul chirurgical al afecțiunilor vasculare.

Investițiile făcute sunt de 16,5 milioane de lei și, datorită lor, soluționarea cazurilor complicate de AVC și a altor patologii cardiovasculare va fi mai rapidă și mai eficientă.

De menționat că la eveniment a participat și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Totodată, cu acest prilej, el a venit si cu un mesaj.

”De fiecare dată ne bucurăm că reușim împreună, cu resursele pe care le avem noi, dar și cu ajutorul prietenilor noștri, să facem astfel de investiții. Ca pacientul să meargă fericit acasă, trebuie două lucruri importante: dumneavoastră, medicii care aveți acest dar de a trata, de a găsi cele mai bune instrumente și modalități de a interveni și, desigur, dotările. Cât de bine intenționat ai fi și cât de mult ai dori să ajuți, fără aceste dotări este greu în zilele noastre. Chiar denumirea urgență deja implică o mobilizare extraordinară, o intervenție la timp, pentru ca, într-un final, să vorbim despre salvarea vieții omului și de a-l face sănătos”, a menționat el.

În ultimii doi ani, pentru modernizarea și dotarea cu dispozitive medicale a Institutului de Medicină Urgentă au fost investite aproximativ 200 de milioane de lei. Banii au fost alocați atât din bugetul de stat, cât și datorită suportului financiar al partenerilor externi.

De menționat că prin Proiectul Băncii Mondiale au fost alocate, în total, surse financiare în valoare de 187,2 milioane de euro, iar banii au fost folosiți pentru a renova 11 secții ATI din întreaga țară.

Total
0
Shares
Total
0
Share