UNESCO a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei tuturor jurnaliștilor palestinieni

UNESCO a acordat joi premiul mondial pentru libertatea presei tuturor jurnaliștilor palestinieni care acoperă războiul din Gaza, unde Israelul se luptă cu Hamas de mai bine de șase luni, potrivit france24.com, citat de Radio Moldova

”În aceste vremuri de întuneric și deznădejde, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și recunoaștere pentru jurnaliștii palestinieni care acoperă această criză în circumstanțe atât de dramatice”, a declarat Mauricio Weibel, președintele juriului internațional de profesioniști din domeniul mass-media. ”Ca umanitate, avem o datorie imensă față de curajul și angajamentul lor față de libertatea de exprimare”.

Audrey Azoulay, director general la organizația ONU pentru educație, știință și cultură, a declarat că premiul aduce ”un omagiu curajului jurnaliștilor care se confruntă cu circumstanțe dificile și periculoase”.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York, cel puțin 97 de membri ai presei au fost uciși de la izbucnirea războiului în octombrie, dintre care 92 de palestinieni.

Războiul a început cu atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1 170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unei numărători AFP a cifrelor oficiale israeliene.

Israelul estimează că 129 de prizonieri capturați de militanți în timpul atacului lor rămân în Gaza. Armata spune că 34 dintre ei sunt morți.

Ofensiva de represalii a Israelului împotriva Hamas a ucis cel puțin 34 596 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Total
0
Shares
Total
0
Share