România va transfera Ucrainei un sistem Patriot

România va transfera un sistem Patriot Ucrainei, a decis joi, 20 iunie curent, Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

În cadrul unei ședințe a CSAT, Ministerul român al Apărării a prezentat o analiză a statutului, utilizării și importanței celor patru (viitoare) sisteme Patriot românești pentru apărarea națională și colectivă și modul în care transferul unui sistem către Ucraina ar putea face diferența.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.

Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se arată în comunicat.

Anterior, s-a raportat că Ministerul român al Apărării era împotriva acordării unuia dintre sistemele Patriot românești Ucrainei, dar o astfel de decizie nu era exclusă.

Negocierile privind posibila furnizare a sistemului au început în luna mai, când președintele Iohannis a discutat această problemă cu omologul său american în timpul vizitei acestuia în Statele Unite.

În luna mai, Klaus Iohannis a subliniat că „este inacceptabil ca România să rămână fără apărare aeriană” și a insistat că „dacă România renunță la ceva, trebuie să primească altceva în schimb”.

Total
0
Shares
Total
0
Share