Blocul politic „Victorie”, condus de Ilan Șor, condamnă presiunile exercitate de PAS asupra sportivilor moldoveni care au participat la competițiile BRICS

Reprezentanții Blocului politic „Victorie” condamnă presiunile fără precedent exercitate de regimul PAS împotriva sportivilor din Moldova care au participat la competițiile BRICS din orașul Kazan (Rusia). Ministerul educației și cercetării amenință federațiile sportive de sambo, lupte la centură și gimnastică ritmică cu retragerea finanțării.

Liderul Blocului „Victorie” Ilan Șor s-a arătat îngrijorat de represiunile pe care guvernarea PAS a ajuns deja să le comită chiar și în domeniul sportului.

„Ce înseamnă sportul pentru oamenii normali? Bucurie, spirit de concurență și momente sublime de fericire. Ce înseamnă sportul pentru Sandu și acoliții săi? Motiv de a face presiuni, de a nimici, de a doborî, de a scuipa pe fani. Oamenii normali trebuie să se bucure de participarea sportivilor noștri la competiții internaționale, inclusiv în cadrul BRICS, iar acești nerozi din cadrul Ministerului educației abia așteaptă un motiv ca să ne dezbine, lipsind participanții de finanțare”, a remarcat politicianul.

La rândul său, secretarul executiv al Blocului politic „Victorie”, deputatul și sportiva Marina Tauber a atras atenția că prezența la competiții internaționale este o oportunitate pentru sportivi de a-și demonstra măiestria, iar interzicerea participării din motive politice contravine principiilor de bază ale sportului.

„Ministerul educației și cercetării intervine brutal în activitatea federațiilor sportive. Sportul trebuie să promoveze dialogul și înțelegerea între țări, dar să nu fie folosit ca instrument de presiune politică. Îndemn Ministerul educației și cercetării să depună eforturi pentru a sprijini sportivii noștri în realizarea potențialului lor, dar să nu facă politică pe seama sportului. Presiunile politice nu au ce căuta în lumea sportului. Acest domeniu are menirea să adune oamenii împreună, să construiască punți de înțelegere între națiuni”, a spus ea.

Ministerul susține că prezența sportivilor moldoveni la competițiile din Rusia „ar încuraja statul agresor Rusia”. Însă deputatul grupului parlamentar „Victorie” Denis Ulanov afirmă că sportul, din contra, a fost întotdeauna un simbol al cooperării și nu de puține ori în istorie a oprit războaie.

„Guvernul nostru va găsi întotdeauna o modalitate de a umili, distruge și ruina ceea ce nu este vopsit în galben și ceea ce este cu adevărat în interesul țării și al societății. Încă din secolul al VIII-lea î.Hr. sportul a oprit războaiele, iar această tradiție este consfințită în Declarația Mileniului a ONU. Dar aici este vorba de ONU, organizație care cică ar fi departe de nasul guvernării PAS cu principiile și prioritățile sale!”, a spus Denis Ulanov.

Reprezentanții Blocului politic „Victorie” au dat asigurări că vor depune toate eforturile pentru ca Moldova să rămână un participant activ și respectat în comunitatea sportivă internațională.

Total
0
Shares
Total
0
Share