Igor Dodon, discurs politic la Bratislava: “Alăturarea Moldovei la sancțiunile antirusești a avut un impact negativ asupra relațiilor comerciale dintre Chișinău și Moscova”

În cadrul simpozionului internațional „Bratislava – orașul Păcii” Igor Dodon, președintele PSRM, a participat la un panel de discuții cu tema: „Sancțiunile antirusești: legitimitatea și consecințele”.

În luarea sa de cuvânt, liderul PSRM a subliniat că Partidul Socialiștilor consideră că la baza tuturor deciziilor și acțiunilor conducerii țării trebuie să fie interesul național al Moldovei, care prevede, printre altele, dezvoltarea relațiilor de prietenie cu toți, nu cu cineva împotriva altcuiva. Potrivit lui Igor Dodon, deși această opinie este împărtășită de majoritatea cetățenilor noștri, guvernarea actuală promovează o politică vădit antirusească, în detrimentul intereselor naționale și economice ale Moldovei, bazându-se pe retorica antirusească de conjunctură a țărilor occidentale, în speranța de a obține noi credite, cu aprobarea tacită a tuturor fărădelegilor pe care le înfăptuiește (închiderea mass-media incomode, subordonarea justiției etc.).

”Participarea Republicii Moldova la războiul sancțiunilor împotriva Rusiei s-a transformat deja într-o înfrângere economică pentru Moldova. Cea mai puternică lovitură asupra economiei, afacerilor și populației a fost cea din domeniul energetic. În loc să negocieze cu partea rusă condiții mai avantajoase de achiziție a gazului, Moldova s-a condus de lozincile europene de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz și de renunțare la gazul rusesc. Drept consecință – creșterea prețurilor la gazul importat și a tarifelor interne.

Alăturarea Moldovei la sancțiunile antirusești a avut un impact negativ asupra relațiilor comerciale dintre Chișinău și Moscova, iar pierderile pentru țara noastră sunt semnificative. Sancțiunile bancare ale Moldovei împotriva Rusiei s-au transformat în sancțiuni financiare împotriva propriilor cetățeni. Iar după ce Moldova, în rând cu țările UE, și-a închis spațiul aerian pentru companiile aeriene rusești, călătoriile spre Rusia și înapoi, prin utilizarea zborurilor de tranzit sau a transportului auto prin țările est-europene, au devenit dificile pentru moldoveni”, a menționat Președintele PSRM.

Igor Dodon a remarcat că fiind parte la politica antirusească a țărilor occidentale, Moldova a primit în calitate de „premiu” statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, dar acest lucru nu a adus și nu va aduce cetățenilor moldoveni și mediului de afaceri din Moldova beneficii importante.

”O Moldovă mică, cu o economie slabă, poate să-și asigure dezvoltarea doar promovând o politică externă echilibrată, o politică comercial-economică și energetică înțeleaptă, bazându-se pe neutralitatea nu doar militară, ci și economică, consfințită în Constituție, precum și pe propriul interes național”, a concluzionat Igor Dodon.

Total
0
Shares
Total
0
Share