Centrul Internațional pentru Protecția Drepturilor Omului și Democrației va desfășura la Chișinău o conferință despre libertatea de exprimare și statul de drept

Centrul Internațional pentru Apărarea Drepturilor Omului și Democrației (CIADD) va organiza la Chișinău, pe 25 iunie, o conferință de referință pe teme legate de libertatea de exprimare, guvernare, statul de drept și sistemul judiciar, care sunt esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, relatează AP. Având în vedere obstacolele serioase cu care se confruntă republica pe calea spre stabilitate și democrație, inclusiv corupția și restricțiile privind libertatea presei, CIADD subliniază importanța cooperării internaționale și a schimbului de experiență pentru a aborda în mod eficient aceste probleme sistemice.

CIADD — o organizație neguvernamentală dedicată promovării valorilor democratice fundamentale și a drepturilor omului în Moldova și în alte părți. Conferința va începe cu discursul fondatorului centrului, Stanislav Pavlovschi, fost ministru al Justiției din Moldova, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului și activist în domeniul drepturilor omului. Prezentând evenimentul și subliniind importanța crucială a libertății de exprimare, Pavlovschi a declarat:

“Libertatea de exprimare este un drept fundamental, fără de care este imposibil de a informa cetățenii despre starea de lucruri din țară și fără de care, în cele din urmă, existența unui stat democratic devine o iluzie. Din acest punct de vedere, viitoarea conferință reprezintă un pas important spre dezvoltarea ulterioară a unui stat democratic.

El a adăugat, de asemenea, că “jurnalismul independent și dialogul deschis joacă un rol esențial în construirea unei societăți cu adevărat democratice”.

Tema principală a conferinței va fi “Libertatea de exprimare ca element fundamental al tuturor societăților democratice moderne”, luând în considerare principiile de bază ale Uniunii Europene. Scopul conferinței — să elaboreze strategii practice de reformă, să sensibilizeze publicul cu privire la rolul jurnalismului independent în societățile democratice, să îmbunătățească înțelegerea problemelor legate de mass-media și democrație în Moldova și să consolideze parteneriatele între părțile interesate cheie din Moldova, Europa și Statele Unite. Prin facilitarea acestor discuții, Centrul Internațional pentru Drepturile Omului și Democrație urmărește să fie un catalizator pentru schimbări semnificative, sprijinind dezvoltarea continuă a instituțiilor democratice în Moldova și în străinătate.

Libertatea de exprimare în Republica Moldova este o problemă critică, în special în contextul viitoarelor scrutine prezidențiale, din octombrie, și parlamentare, din 2025. Asigurarea alegerilor libere și corecte este imposibilă fără protejarea libertății de exprimare, ceea ce face ca protecția drepturilor jurnaliștilor să fie o prioritate.

Conferința din capitala Moldovei va atrage diferiți participanți, inclusiv politicieni, jurnaliști, academicieni, cercetători, practicieni din domeniul juridic și activiști ai societății civile din Moldova, UE, Marea Britanie și SUA.

Conferința va deveni, de asemenea, o platformă crucială pentru dialog, schimb de cunoștințe și cooperare pentru dezvoltarea administrației publice și a statului de drept în Moldova. Prin reunirea experților internaționali și locali, CIADD își propune să sprijine mișcarea Moldovei spre un viitor mai democratic și mai prosper.

Biroul de presă al Centrului Internațional pentru Drepturile Omului și Democrație – press@humanrightscenter.eu

Total
0
Shares
Total
0
Share