Proiectele din programul „Satul European” în pericol din cauza deficitului bugetar

Președintele Partidului CUB, Igor Munteanu, a tras un semnal de alarmă privind imposibilitatea finanțării proiectelor depuse de primării în 2024, în cadrul programului „Satul European”. Acesta a subliniat că deficitul bugetar pentru anul 2024 a depășit 17 miliarde de lei, iar încasările bugetare scad mai rapid decât cheltuielile.

Pentru a finanța cele 748 de proiecte depuse de primării, guvernul are nevoie de 3,7 miliarde de lei, sumă care depășește bugetul disponibil. Ministrul Infrastructurii a declarat la Rlive TV că 50% din banii prevăzuți pentru finanțarea proiectelor locale (2,5 miliarde de lei) provin din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), gestionat de Andrei Spânu. În aceste condiții, se așteaptă ca deciziile de finanțare să fie politizate, favorizând anumite afilieri politice.

Controverse legate de salariile și indemnizațiile de lux

Într-o altă declarație, Munteanu a criticat majoritatea PAS pentru votarea unui proiect de lege cerut de BNM, prin care membrii organelor de conducere ale BNM și angajații cu atribuții de supraveghere vor beneficia de o indemnizație lunară de 50% din salariul de funcție deținut, chiar și după încetarea mandatului. Aceștia primesc salarii de până la 100 000 de lei, fără a mai fi angajați oficial la BNM.

Munteanu a subliniat că aceste cheltuieli financiare sunt nejustificate în condițiile crizei economice și că cetățenii trebuie să vadă cine contribuie la redresarea economică și cine beneficiază de privilegii. El a cerut BNM să motiveze necesitatea acestor super-privilegii și să explice în ce măsură acestea sunt justificabile în contextul actualei stări economice a Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share