FOTO // 30 de pompieri voluntari participă la un curs de instruire în domeniul intervenției în situații excepționale

Treizeci de pompieri voluntari participă la un curs de instruire în domeniul intervenției în situații de urgență și lichidării incendiilor.

Instruirile se desfășoară în perioada 29 iulie – 2 august 2024 în cadrul Centrului Republican de Instruire al IGSU din raionul Ialoveni, localitatea Răzeni.

Aici, cei 30 de pompierii voluntari din raioanele Fălești, Ocnița, Edineț, Florești, Drochia, Ungheni, Călărași, Telenești, Orhei, Șoldănești beneficiază de expertiza a 7 formatori, angajați ai IGSU, care le prezintă lecții teoretice și practice esențiale pentru dezvoltarea competențelor necesare intervențiilor eficiente în situații de urgență.

Tematica cursului include o gamă vastă de subiecte, printre care organizarea și funcționarea serviciului teritorial de salvatori și pompieri, securitatea personală în timpul intervențiilor, echipamentul individual de protecție, dar și specificul tehnic al autospecialelor de intervenție.

De asemenea, în cadrul cursului participanții vor dobândi deprinderi practice în metodele de lichidare a incendiilor în sectorul locativ și în incendii de vegetație, gestionarea situațiilor dificile, precum insuficiența de apă, vânt puternic și temperaturi scăzute. Lecțiile practice includ și tehnici de descarcerare și deblocare a persoanelor în urma accidentelor rutiere.

Mai mult, formatorii au inclus în programul cursului lecții demonstrative privind acordarea primului ajutor, inclusiv manevre de resuscitare, gestionarea hemoragiilor și tehnici de imobilizare și transportare a persoanelor rănite.

La finalizarea cursului de formare inițială a pompierilor voluntari, participanții vor primi certificate de calificare, recunoscându-le competențele acumulate în domeniul intervenției în situații de urgență.

Cursul are drept scop pregătirea angajaților posturilor voluntare de salvatori și pompieri în domeniul intervenției, consolidând astfel forța primară de intervenție înainte de sosirea echipelor specializate.

Instruirile sunt organizate în cadrul proiectului pilot ”Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova”, fiind o colaborare extinsă între IGSU și Solidarity Fund PL, vizând îmbunătățirea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova și asigurarea unui răspuns eficient în situații de urgență.

Total
0
Shares
Total
0
Share