Peste 7 miliarde de lei au fost alocați pentru servicii medicale în primul semestru

Servicii medicale în valoare de peste șapte miliarde de lei au fost acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină în prima jumătate a anului curent. Mai mult de jumătate din aceste mijloace, mai exact 3,8 miliarde de lei, este suma alocată pentru procurarea de servicii medicale în cadrul asistenței medicale spitalicești. În primele șase luni ale anului, au fost efectuate 5100 de operații cardiovasculare, cu 670 mai multe decât în aceeași perioada anului precedent. Datele au fost anunțate de Ion Dodon, directorul general al CNAM la o întâlnire cu jurnaliștii, scrie IPN.

Ion Dodon a menționat că în cadrul Programului special „Tratament operator pentru cataractă” au fost prestate peste 5900 de intervenții. 3000 de intervenții medicale s-au efectuat pentru protezarea aparatului locomotor.

În perioada specificată au fost achiziționate servicii în valoare de peste 1,5 miliarde de lei în cadrul asistenței medicale primare, fiind înregistrate peste 5,7 milioane de vizite consultative la medicul de familie, echipa sa sau, după caz, la pediatru.

În primele șase luni ale anului 2024, peste 600 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. CNAM a transferat 558 de milioane de lei cu acest scop, ceea ce reprezintă o creștere cu 111 milioane de lei față de perioada similară a anului trecut. Cel mai des au fost prescrise preparatele pentru tratamentul maladiilor aparatului circulator și bolilor endocrine, de nutriție și metabolism, dar și dispozitive medicale.

De asemenea, s-a atestat și o tendință de creștere a numărului de beneficiari de tomografie computerizată, ecocardiografie, rezonanță magnetică nucleară și altele. În acest sens, din fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost transferați peste 146 de milioane de lei pentru circa 300 de mii de investigații de înaltă performanță oferite persoanelor asigurate. În a doua parte a anului 2024, urmează să fie prestate suplimentar încă 6000 de servicii de înaltă performanță, precum tomografie computerizată, coronarografie, rezonanță magnetică nucleară, servicii medicale prestate în cadrul programului „Pacient oncologic”.

Pentru 2024, CNAM a încheiat contracte cu peste 430 de prestatori de servicii medicale în valoare de peste 14 miliarde de lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share