VIDEO // Declarația CUB privind retragerea din Blocul ÎMPREUNĂ: Nu susținem un candidat docil intereselor guvernării actuale

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) este un partid liberal, care face parte din familia politică a partidelor europene ALDE/Renew, al 3 grup ca pondere în Parlamentul European. De la constituirea noastră ca partid, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a adunat în jurul său personalități notorii și profesioniști capabili să reprezinte o alternativă democratică și credibilă pentru electoratul pro-european.

În anul 2024, CUB a acceptat să se asocieze unui bloc în formare, Blocul Împreună, față de care am avut multe așteptări pozitive și la care am dorit să contribuim. Am propus și am realizat semnarea unui Pact pentru Europa, care simbolizează dorința noastră de a de-monopoliza parcursul european de sub influența guvernării, după cum am propus și adoptat un Regulament de funcționare a Blocului, care tratează blocul ca o formă de asociere liberă între partide care se respectă.

Din păcate, proiectul politic al Blocului a fost măcinat de improvizații și jocuri de culise, care au blocat funcționarea lui în ultimele 3 luni, iar încrederea noastră în crearea unei alianțe de partide egale și libere s-a evaporat. Între timp, am constatat acțiuni de șantaj exercitate de anumite forțe dinafara Blocului, care-au încercat să impună modelul unei fuzionări rapide și pripite între cele 4 partide. În mod particular, membrii CUB s-au arătat deranjați de promovarea unui candidat cu vederi conservatoare, care nu reprezintă partidele liberale și care, respectiv, ne impune obligația de a ne delimita de acțiunile de mai departe ale Blocului Împreună.

Astfel,

1) CUB s-a opus categoric ideii de ne-participare în alegerile prezidențiale, dar și a desemnării unui candidat docil intereselor guvernării actuale.

2) Membrii CUB nu acceptă în calitate de candidat o persoană a cărei declarații creează controverse publice, care contravin proiectului nostru de unitate și coeziune națională.

3) În aceste condiții, CUB își retrage sprijinul pentru actualul candidat din partea Platformei DA, rezervându-și dreptul de a susține candidatul pe care și-l doresc membrii și simpatizanții Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.

4) Preferăm să ne păstrăm libertatea politică și independența de a acționa în numele alegătorilor noștri, fără jocuri de culise și influență din partea guvernării PAS. Această decizie ne desprinde definitiv de orice asociere la Blocul Împreună.

5) Crearea unei alternative viabile, așteptate de cetățeni, ne obligă responsabilitatea unei decizii pe deplin asumate. Ne dorim ca, în următoarele luni, cetățenii să ai aibă opțiunea de a alege președintele care și-l doresc pentru următorul mandat, fără dezinformare, manipulare și frică de efectele deciziei lor. Coaliția pentru Unitate și Bunăstare va oferi o astfel de opțiune!

6) Rămânem fideli idealului nostru de a lupta prin mijloace oneste, întemeiate pe convingeri sănătoase și valori morale. Integrarea europeană poate fi realizată doar acolo unde există pluralism politic, prin respectarea angajamentelor și regulilor, prin respect reciproc și doar prin încredere.

Total
0
Shares
Total
0
Share