Tudor Ulianovschi: ”Guvernul de la Chișinău minte, Moldova a primit și primește gaz de la ruși”

Guvernul de la Chișinău a mințit și minte, Moldova a primit și primește în continuare gaz de la ruși. Este concluzia lui Tudor Ulianovschi, potențial candidat pentru alegerile prezidențiale și fost ministru de Externe, care atrage atenția autorităților din România și presei de peste Prut că Republica Moldova nu a rupt lanțul dependenței energetice de Rusia, așa cum spun reprezentanții guvernării PAS, scrie știrionline.md

Reacția lui Ulianovschi vine în contextul în care, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale. Această decizie a fost luată după ce Ministerul Energiei a avertizat asupra unor potențiale riscuri de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, în contextul acțiunilor militare din regiunea Kursk din Rusia, în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja), prin care se alimentează și regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Guvernul Republicii Moldova motivează că aceste măsuri au fost necesare pentru a asigura securitatea energetică a țării.

„În Moldova, lucrurile nu sunt ceea ce par, când vine vorba despre guvernarea PAS. Asta trebuie să înțeleagă frații români, mai ales presa de la București. Încă din decembrie 2023, aflat la București, reprezentanții Guvernului de la Chișinău anunțau presa română că „Moldova se deconectează total de gazul rusesc”. Și toată lumea a preluat această știre, cu titluri uriașe: „Republica Moldova a rupt lanțul dependenței energetice de Rusia”. Aceeași presă de la București relatează zilele acestea, pe larg, despre cum România va ajuta Republica Moldova să importe gaz de peste Prut pentru a înlocui gazul rusesc, după ce războiul a ajuns la Sudja, în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina, iar gazul rusesc riscă să nu ajungă în Moldova! Care gaz rusesc stimați, domnilor miniștri? Cel de care ne-am „emancipat” acum un an? Și dacă ne-am „emancipat”, cum de mai avem nevoie de el?”, afirmă Tudor Ulianovschi într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Potrivit lui Ulianovschi, Moldova depinde în continuare de gazele naturale din Rusia, doar că acestea sunt procurat din alte surse, la prețuri mai mari.

„În realitate, guvernul de la Chișinău a mințit și minte: Moldova a primit și primește gaz de la ruși în continuare, doar că îl trimite integral și gratis în Transnistria, care produce curent electric la Cuciurgan, pe care cei din regiunea transnistreană îl exportă Moldovei, pe bani de această dată, iar astfel Chișinăul… susține regiunea de pe cealaltă parte a Nistrului cu trupe rusești pe teritoriul ei! Vă e limpede, frați români? Așteptăm urgent gaz românesc, „dacă se poate gratis, să trimitem cât mai repede la Tiraspol”. Ați înțeles, frați români, cine e fraierul în povestea asta? Declarații false pentru PR politic, iar în realitate avem prin țevi același gaz rusesc!”, a conchis Tudor Ulianovschi.

Total
0
Shares
Total
0
Share