Candidații la Președinție pot colecta semnături și online, dar cel puțin 15 000 de semnături trebuie să fie pe hârtie

La alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 colectarea semnăturilor pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova se admite complementar prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”, gestionat de Comisia Electorală Centrală. Autentificarea și semnarea în Sistem va fi posibilă doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile, prin intermediul Serviciului de autentificare și control al accesului MPass.

Astfel, grupul de inițiativă va prezenta pe suport de hârtie listele de subscripție cu numărul minim stabilit de legislația electorală, de 15000 de semnături valabile ale susținătorilor, iar diferența până la 25000 de semnături va putea fi colectată prin intermediul sistemului.

Funcționalitatea de semnare în lista de subscripție electronică a candidatului desemnat va fi activată imediat după eliberarea grupului de inițiativă constituit în susținerea candidatului respectiv a legitimațiilor și formularelor listelor de subscripție pe hârtie. Procesul de colectarea a semnăturilor prin intermediul SSI LSE va fi oprit, odată cu recepționarea spre verificare a listelor de subscripție pe hârtie, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Comisia reamintește că un alegător poate susține, prin semnătură pe listele de subscripție, mai mulți candidați, însă nu poate susține același candidat, prin semnătură, de două și mai multe ori.

Amintim că recepționarea documentelor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova va începe la 21 august curent. În decursul a 3 zile de la data depunerii listei membrilor, CEC adoptă o hotărâre privind rezultatul examinării documentelor, iar în cazul înregistrării grupului de inițiativă, eliberează legitimațiile și listele de subscripție pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului.

Total
0
Shares
Total
0
Share