Alexandr Stoianoglo susține PSRM în contestarea modificărilor la Legea Guvernului și Legea deetatizării, invocând riscuri pentru statul de drept

Alexandr Stoianoglo, candidatul anunțat la alegerile prezidențiale și susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și-a exprimat astăzi poziția critică față de unele modificări legislative recente adoptate de Parlament și Guvern, considerându-le neconstituționale și problematice pentru statul de drept.

„Am urmărit cu atenție contestarea de către deputații PSRM la Curtea Constituțională a Legii Guvernului și a modificărilor la regulamentul executivului, precum și a Legii privatizării și deetatizării. Pentru orice jurist este absolut clar că aceste modificări contravin Constituției Republicii Moldova”, a declarat Stoianoglo.

El a evidențiat faptul că modificările operate la Legea cu privire la Guvern au fost adoptate într-o manieră care, în opinia sa, contravine Constituției, afectând transparența procesului decizional și procedura legislativă. De asemenea, a menționat că dispozițiile protocolare sunt exceptate de la controlul constituționalității, ceea ce contravine articolului 102 din Constituție și ignoră jurisprudența constantă a Curții Constituționale.

Stoianoglo a subliniat și aspecte legate de modificările la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, afirmând că acestea au fost adoptate pe baza unei inițiative legislative prezentate contrar Constituției și competențelor autorităților publice. „Actul prin care Executivul a prezentat inițiativa legislativă nu a fost publicat, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra legalității acesteia”, a precizat el.

Alexandr Stoianoglo a subliniat că temeinicia procesului legislativ este esențială pentru funcționarea statului de drept, iar orice încercare de a submina acest principiu este preocupantă și necesită o atenție deosebită.

Astăzi, așa cum s-a promis, PSRM s-a adresat la Curtea Constituțională cu două sesizări privind controlul constituționalității amendamentelor scandaloase la Legea Guvernului și la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Amendamentele la Legea Guvernului, adoptate de majoritatea parlamentară PAS în două lecturi, permit puterii executive să adopte hotărâri protocolare, ceea ce nu este prevăzut în Constituția Republicii Moldova. Astfel, Guvernul a obținut dreptul de a aproba decizii importante în regim secret, fără dezbateri publice și fără publicarea lor oficială, încălcând principiul transparenței.

Autorii acestor amendamente sunt deputații PAS, și nu Guvernul, ceea ce constituie de asemenea o încălcare a procedurii, a subliniat deputatul. Potrivit lui Vlad Bătrîncea, proiectul a fost inregistrat în Parlament fără a avea dezbateri și expertiza anticorupție.

A doua sesizare către Curtea Constituțională vizează amendamentele la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Este vorba despre inițiativa Guvernului, la baza căreia se află anume această decizie protocolară, adoptată în regim secret, fără dezbateri publice și consultări la nivel parlamentar, a menționat liderul fracțiunii BCS. Aceste amendamente la lege nici nu au fost publicate în „Monitorul Oficial”.

Total
0
Shares
Total
0
Share