A fost prezentată Metodologia de monitorizare a finanțării online a campaniilor electorale

În continuarea discuțiilor demarate în luna iulie despre fortificarea capacităților Comisiei Electorale Centrale de control și supraveghere a finanțării campaniilor electorale din mediul online, a fost prezentată Metodologia de monitorizare în domeniul dat. Documentul a fost elaborat de către experții Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA).

La eveniment au participat funcționari din cadrul Aparatului Comisiei Electorale Centrale, reprezentați ai societății civile și parteneri de dezvoltare ai Comisiei.

În context, a fost analizată legislația Republicii Moldova în domeniul de monitorizare și supraveghere a finanțării campaniilor online, diversitatea platformelor online de distribuire a publicității politice și electorale și modalitatea de monitorizare a acestora.

Experții au făcut o analiză a mediului online din țara noastră, a platformelor prin intermediul cărora poate fi distribuită publicitatea de către actorii politici, inclusiv a instrumentelor de care dispun autoritățile pentru a obține informații de la gestionarii acestor platforme privind cheltuielile pentru publicitate.

Participanții la discuții au fost interesați de metoda implementării mecanismelor pentru o monitorizare eficientă a conținutului online, inclusiv pe componenta de dezinformare.

Discuția a fost un bun prilej de a stabili noi oportunități de monitorizare mai eficientă a publicității politice și electorale online, cât și modalități de cooperare între instituții, parteneri internaționali, experți electorali naționali și internaționali în cadrul acestor procese.

Implementând asemenea proiecte, Comisia Electorală Centrală promovează transparența și respectării legilor în procesul electoral. Prin măsuri stricte de monitorizare și reglementare, Comisia asigură un cadru corect pentru competiția politică, prevenind influențele externe sau interesele financiare care ar putea distorsiona procesele democratice în țara noastră.

Total
0
Shares
Total
0
Share