Moldova solicită ajutor: Vladimir Bolea a semnat astăzi scrisorile oficiale pentru 27 de miniștri din UE, SUA, Canada, Japonia și Norvegia

Astăzi, vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a semnat scrisorile oficiale adresate celor 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană plus SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea “Fondului de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească”.

Declarația a fost făcută la Bruxelles, unde ministrul Vladimir Bolea a fost pentru o serie de discuții strategice legate de colaborarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul agricol și sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale.

Inițiativa acestui fond, a fost discutată ulterior și în cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, aceasta fiind ca o reacție la provocările tot mai acute cu care se confruntă fermierii din Republica Moldova, afectați de seceta severă și schimbările climatice din ultimii ani. “Fondul de Dezvoltare și Solidaritate” are ca scop sprijinirea financiară a fermierilor, modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.

În cadrul declarației făcute la Bruxelles, Vladimir Bolea a subliniat importanța unei susțineri coordonate din partea țărilor membre ale UE pentru ca sectorul agricol din Republica Moldova să poată progresa și contribui la stabilitatea economică a regiunii. El a evidențiat că acest fond ar reprezenta nu doar un sprijin economic, ci și un gest de solidaritate și parteneriat între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

“Am făcut un pas important astăzi, adresându-mă omologilor noștri europeni, partenerilor de dezvoltare. Este esențial să avem susținerea colegilor din UE, SUA, Japonia, Canada, Norvegia în consolidarea sectorului agricol din Republica Moldova, care este unul dintre pilonii principali ai economiei noastre. Crearea acestui fond ar permite agricultorilor noștri să se adapteze mai ușor la noile provocări și să asigure dezvoltarea durabilă a sectorului”, a declarat Vladimir Bolea.

Total
0
Shares
Total
0
Share